Autobanden | Allsecur Autoverzekeringen
Terug naar Autobanden

Autobanden oppompen: waarom en hoe?

Autobanden oppompen wordt vaak onderschat. Iedere autoband verliest dagelijks lucht. Des te belangrijker om uw bandenspanning regelmatig te controleren.

Uw autobanden verliezen langzaam lucht. Het is dus verstandig om regelmatig uw bandenspanning te controleren en als het nodig is uw autobanden op te pompen. Waarom is het belangrijk dat uw autobanden de juiste spanning hebben? En hoe pompt u uw autobanden op? Allsecur geeft u graag meer informatie.

Waarom is de juiste bandenspanning belangrijk?

Met de juiste bandenspanning heeft uw auto meer grip op het wegdek. Hierdoor heeft u betere controle over uw auto en gaat u veiliger de weg op. Bovendien verbruikt u met de juiste bandenspanning minder brandstof. De juiste spanning is dus ook goed nieuws voor uw portemonnee en het milieu. Hoe weet u dat uw banden de juiste spanning hebben?

Banden oppompen: een handig stappenplan

Probeer één keer per maand uw bandenspanning te controleren. Doe dit bij voorkeur als uw banden ‘koud’ zijn. Uw banden zijn koud als u minder dan vijf kilometer hebt gereden. Bij de meeste benzinestations is een meter aanwezig om uw spanning mee te controleren en uw banden op te pompen. Het gebruik hiervan is niet altijd gratis, u kunt dan met muntgeld betalen. Zo gaat u te werk:

  • Controleer eerst welke spanning uw autobanden moeten hebben. Dit staat vermeld in uw onderhoudsboekje en aan de binnenkant van uw portier. De gewenste spanning kan verschillen voor de achter- en voorwielen. Ook kan er bij volle bepakking een andere spanning wenselijk zijn
  • Stel de juiste spanning in bij de meter
  • Draai het dopje van uw ventiel af
  • Plaats het mondstuk van de meter op uw ventiel. De meter controleert uw spanning en pompt er lucht bij als het nodig is. Meestal hoort u een piepje als dit gereed is
  • Herhaal dit voor uw andere banden

Banden oppompen in de winter

Als het kouder wordt, zakt uw bandenspanning. Als een band bijvoorbeeld tot 2 bar is opgepompt (29psi) bij 20°C leest u misschien maar een spanning af van 1,8 bar (26psi) bij 0°C. Als uw bandenspanning laag is wanneer u controleert bij koud weer, pomp ze dan opnieuw op volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Ons advies:

  • Bij het aanbrengen van uw bandenspanning met koude banden (temperatuur als de buitenomgeving), zet ze dan volgens de aanbevelingen van de autofabrikant.
  • Brengt u uw bandenspanning aan in een warme garage of werkplaats, voeg dan 0,2 bar (3psi) toe aan de spanning die door de autofabrikant is aanbevolen. Zo zorgt u ervoor dat u de koude temperatuur compenseert en met de juiste bandenspanning rijdt.

Funnel entry

Nl