Autobanden | Allsecur Autoverzekeringen
Terug naar Autobanden

Zomerbanden: uitstekende grip, het gehele jaar door

Zomerbanden kunt u het gehele jaar door gebruiken. Ze presteren geweldig op asfalt dat heet of vochtig is. Ideale banden voor de zomer dus.

Zomerbanden, ook wel high performance banden genoemd, zijn banden die u het gehele jaar door kunt gebruiken. Ze presteren geweldig op asfalt dat heet of vochtig is. Ideaal voor de zomermaanden dus, wanneer we te maken krijgen met hogere temperaturen en flinke regen- en onweersbuien.

Alleen tijdens sneeuw en gladheid zijn automobilisten in bepaalde landen verplicht om met winterbanden te rijden. Zomerbanden bieden bij alle weersomstandigheden, behalve bij vorst, zelfs bij hoge snelheid uitstekende grip. Zomerbanden bieden niet alleen goede rijeigenschappen bij warm en matig weer, ze zorgen daarnaast ook voor een laag brandstofverbruik en dragen ook bij aan de veiligheid tijdens het rijden.

Winterbanden versus zomerbanden

Het is handig om het verschil tussen zomer- en winterbanden uit te leggen. Zomerbanden hebben een bijzonder profiel dat duidelijk verschilt van dat van all-season- of winterbanden. Zomerbanden hebben meestal een laag profiel met smalle en vaak vrij ondiepe radiale groeven. Het grootste verschil zit in de samenstelling van het rubber. Als de temperatuur buiten lager is dan 7 graden gaan de winterbanden beter presteren. Dit komt omdat de winterbanden dan nog steeds soepel zijn daar waar de zomerbanden harder worden. Dit zorgt voor een betere wegligging bij sneeuw en ijzel.

Wanneer en waar zijn winterbanden verplicht?

In Nederland zijn er geen verplichtingen omtrent winterbanden. In andere landen is dit wel zo. Denk bijvoorbeeld aan Duitsland. Hier zijn winterbanden verplicht. Dit is niet binnen een bepaalde periode, maar afhankelijk van het weer. Bij winterse weersomstandigheden is het dus belangrijk om in Duitsland altijd met winterbanden te rijden. In Oostenrijk hanteren ze d wel een vaste periode wanneer winterbanden verplicht zijn. Dit is van 1 november tot 15 april. Wanneer u op wintersport gaat is het handig om per land na te gaan welke soort banden u onder de auto moet hebben.

Zomerbanden eronder

Als de temperatuur niet meer onder de 7 graden komt kunnen de zomerbanden er weer onder. Wacht hier niet te lang mee, want u rijdt dan met winterbanden minder zuinig. Door de winterbanden heeft u meer weerstand op de weg. Er is dan meer brandstof nodig om te rijden. Bent u van plan om na die periode nog naar het buitenland te gaan? Bekijk dan wel of in dat land winterbanden nog wel verplicht zijn of niet. Zo voorkomt u een boete. Deze boete kan soms oplopen tot 100 euro.

Funnel entry

Nl