Vakantie
Terug naar Vakantie

Milieusticker in Duitsland

Als u wilt rijden in verschillende steden in Duitsland, moet u vanwege regels rondom fijnstof in het bezit zijn van een milieusticker. Lees hier meer!

Niet alleen in Duitsland, maar eigenlijk in alle landen wordt het milieu steeds belangrijker en staan we er met z’n allen wat meer bij stil. Vooral in steden probeert men de lucht schoner te houden door bepaalde auto’s te weren, omdat ze niet voldoen aan de milieueisen.

Duitsland heeft daarom de milieusticker ingevoerd. Alleen als u in het bezit bent van een milieusticker mag u in steden als Düsseldorf, Dortmund en Berlijn rijden en in sommige delen van deze steden is er sprake van een ‘umweltzone’. Daar mogen auto’s die te veel fijnstof uitstoten helemaal niet rijden. Wat houdt een milieusticker nu in en wanneer heeft u die nodig? Allsecur legt het u graag uit.

Soorten milieustickers

In principe hebben alle voertuigen die de betreffende Duitse steden betreden een milieusticker nodig. Alleen bromfietsen, motorfietsen en gehandicapten met een Europese gehandicaptenkaart hoeven dit niet. Er zijn drie soorten milieustickers verkrijgbaar: een groene, gele en rode. De kleur hangt af van de hoeveelheid fijnstof die een auto uitstoot. De stickers zijn als volgt onder te verdelen:

  • Groene milieusticker: benzine auto uit 1993 of later.
  • Groene milieusticker: diesel auto uit 2006 of later.
  • Gele milieusticker: diesel auto tussen 2001 en 2005.
  • Rode milieusticker: diesel auto tussen 1997 t/m 2000.
  • Dieselauto’s voor 1997 mogen niet rijden in betreffende steden.

De milieustickers zijn gewoon in verschillende reis- en verkeerswinkels verkrijgbaar. Voor de aanschaf heeft u alleen een geldig kentekenbewijs nodig (deel 1A en 1B). Een milieusticker is onder andere te bestellen bij VWE.

Een andere sticker in het buitenland: het vignet

In Zwitserland en Oostenrijk bent u verplicht in het bezit te zijn van een andere sticker: een autovignet. Dit keer gaat het niet om een milieusticker, maar om een sticker om de snelwegen te betreden. Voor Oostenrijk kunt u dit vignet voor verschillende periodes krijgen. Zo kunt u een vignet krijgen voor 10 dagen, voor 2 maanden of 1 jaar. Voor de motor gelden aparte vignetten. Het Zwitserse vignet is het hele jaar geldig. Beide vignetten zijn in verschillende reis- en verkeerswinkels verkrijgbaar, maar ook op de grens van beide landen.

Meer bijzondere verkeersregels

Gaat u naar één van deze drie landen of een ander EU land op vakantie? Bereid u dan goed voor. In de EU gelden nog meer afwijkende verkeersregels.

Funnel entry

Nl