Verkeersregels | Allsecur Autoverzekeringen
Terug naar Verkeersregels

Snelheid en remweg

Houdt u zich altijd aan de snelheidslimiet? Lees hier wat de gevolgen zijn voor uw remweg bij een overtreding van de snelheidslimiet.

Helaas doen we het (bijna) allemaal wel eens: de snelheidslimiet overtreden. Soms rijden we bewust te hard om toch nog op tijd op die belangrijke afspraak te komen, maar soms doen we dit ook onbewust. Onze gedachten dwalen even af, waardoor niet altijd de focus op het autorijden (met bijbehorende snelheid) ligt. De snelheidslimieten zijn er natuurlijk niet voor niets!

Veilige snelheidslimieten zijn afgestemd op het gebruik en de functie van de weg. Een te hoge snelheid is namelijk één van de belangrijke oorzaken bij verkeersongevallen. Eén op de drie dodelijke verkeersongelukken wordt veroorzaakt door een automobilist met een te hoge snelheid. Dus de belangrijkste boodschap: houdt u aan de snelheidslimiet! Onderzoek toont aan dat wanneer iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, er in Nederland ongeveer 30% minder letselslachtoffers vallen.

Wat betekent de snelheidslimiet voor uw remweg?

Uw remweg is afhankelijk van uw snelheid. Hoe harder u rijdt, hoe langer de remweg. Een fitte bestuurder heeft minstens één seconde nodig (in normale weersomstandigheden) om het rempedaal in te drukken. Dit wordt ook wel de noodstop genoemd. U merkt dat wanneer uw snelheid toeneemt, uw remweg met een nog grotere afstand toeneemt. Voorbeeld: bij een acute trap op uw rempedaal staat u bij een snelheid van 30 km/h na 13,3 meter stil waarbij u bij 50 km/h nog moet beginnen met remmen. Rijdt u 130 km/h dan is er bijna 120 meter nodig om stil te staan. Dit is dezelfde lengte als 30 personenauto’s aan elkaar! U begrijpt dat, wanneer u 130 km/h rijdt, deze seconde van levensbelang kan zijn.

Rijd met beleid en houd u aan de voorgeschreven snelheidslimieten. Daarmee kunt u snel reageren op onverwachte situaties en voorkomt u ongelukken. Met de volledige dekking van een Allsecur autoverzekering bent u in ieder geval goed verzekerd.

Funnel entry

Nl