Auto uitlezen

Tegenwoordig hebben alle auto’s een boordcomputer aan boord. Deze computer kunt u laten uitlezen. Wat houdt het uitlezen van een auto in? En welk nut heeft het? Welke kosten zijn er aan verbonden? En is het iets dat u misschien zelf kan doen? Allsecur vertelt u graag meer over het uitlezen van uw auto.

Wat is het uitlezen van een auto?

Elke moderne auto is voorzien van OBD2. Het is sinds 2001 verplicht voor nieuwe auto’s in Europa. OBD2 staat voor On Board Diagnostics (tweede generatie). Dankzij dit systeem is het mogelijk de gegevens uit de boordcomputer uitlezen en analyseren. De computer registreert allerlei gebeurtenissen in de motor. Denk bijvoorbeeld aan het toerental, inspuiting van benzine of de lucht/brandstofverhouding. Ook legt een boordcomputer storingen in uw auto vast.

Waarom een auto uitlezen?

Wanneer er een waarschuwingslampje gaat branden kan het handig zijn om een auto uit te lezen. Het grote voordeel van het uitlezen van een auto is dat er snel kan worden vastgesteld wat er mis is. Anders zou een monteur veel langer bezig zijn om te zoeken naar het mankement. Een lampje kan ook onterecht branden door een storing in de computer. Ook dit is te achterhalen met het uitlezen van de auto.

Wat kost het uitlezen van een auto en kunt u het zelf?

Het kost u meestal rond de dertig euro om uw auto te laten uitlezen. U kunt ook zelf uw auto uitlezen. Hiervoor heeft u een speciale dongel nodig die u aansluit op het OBD2-systeem in uw auto. De dongel maakt via bluetooth contact met uw smartphone of tablet, waarop u via een app de informatie uit uw boorcomputer kunt aflezen. Zo’n dongel kost tussen de 25 en 50 euro. De bijbehorende apps zijn gratis of kosten een paar euro.

Het uitlezen helpt u om uw auto goed te onderhouden. Mocht er toch een keer een mankement zijn, dan is het prettig om goed verzekerd te zijn. Bij Allsecur bent u aan het juiste adres voor autoverzekeringen met een prima dekking, tegen een scherpe prijs.

45.0.3 FC51