De juiste bandenspanning

Veiliger rijden en kosten besparen? Dat kunt u doen door uw autovloeistoffen zoals uw oliepeil regelmatig te checken. Besparen kan ook op uw autoverzekering terwijl u toch uitstekend verzekerd bent. Maar dat kan ook door uw autobanden op de juiste spanning te houden. De juiste bandenspanning is veiliger, en bespaart kosten. Ook rijdt u een stuk zuiniger.

Waarom de juiste bandenspanning?

Auto onderhoud bandenspanning

Voordeel voor u

U heeft meer grip op de weg, een kortere remweg en een kleinere slipkans. Ook heeft u minder kans op een klapband en kunt u beter sturen.

Voordeel voor uw auto

Meer grip op de weg, een kortere remweg en een kleinere slipkans. Ook heeft u minder kans op een klapband en kunt u beter sturen.

Voordeel voor uw portemonnee

Ook uw portemonnee heeft baat bij een goede bandenspanning. Door de verspilling van brandstof en de versnelde bandenslijtage kost het rijden met een te lage bandenspanning geld. Door de autobanden te voorzien van de juiste bandenspanning kunt u fors kosten besparen die oplopen tot wel 150 euro per auto per jaar.

Voordeel voor het milieu

Ook het milieu bespaart u door uw banden op de juiste spanning te houden. Een auto die met 15% te lage bandenspanning rijdt, verbruikt ongeveer 2% meer brandstof. Dit extra brandstofverbruik leidt direct tot extra uitstoot van uitlaatgassen zoals fijn stof en CO2.

Hoe verliest een auto bandenspanning?

Ieder autoband verliest bandenspanning. Of de banden nu gebruikt worden of niet. Een normale autoband verliest ongeveer 0,06 bar per maand. Dit kan versneld worden door een lek in uw band, een ventiel dat niet goed functioneert, een ventieldopje dat niet goed sluit of door een velg die uw band beschadigd. Controleer daarom regelmatig uw bandenspanning.

Controleer uw bandenspanning

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de automobilisten met de verkeerde bandenspanning wegrijdt. Controleer daarom voordat u uw banden bijvult wat de juiste spanning is voor uw banden. Dit is ook afhankelijk van hoe zwaar uw auto beladen is. Met onderstaande stappen kunt u uw bandenspanning controleren en opvoeren:

  • 1. Zoek de juiste bandenspanning voor uw auto op. Dit staat vaak aangegeven op een sticker in het portier of in het klepje van de brandstoftank en in het instructieboekje van uw auto.
  • 2. Controleer uw bandenspanning als uw banden koud zijn. Minimaal 2 uur nadat u voor het laatst heeft gereden.
  • 3. Stel de meter op de gewenste bandenspanning.
  • 4. Draai het ventieldopje los en plaats de luchtslang op het ventiel. U hoort aan de piepjes en ziet op het display wanneer de pomp de juiste druk (bar) heeft bereikt.
  • Let op: de voorbanden en achterbanden hebben vaak een verschillende bandenspanning.

De juiste bandenspanning verhoogt de veiligheid, voorkomt auto ongelukken én is zuiniger voor het milieu!