Koelvloeistof bijvullen

Tegenwoordig is het zelden nodig om koelvloeistof bij te vullen. Moderne koelvloeistoffen gaan een autoleven mee. Toch is het belangrijk om regelmatig uw koelvloeistof te controleren. Autorijden met te weinig koelvloeistof kan uw motor namelijk beschadigen.

Wat is koelvloeistof?

Koelvloeistof bestaat vooral uit gedemineraliseerd water. Verder zit er antivries, een middel tegen schuimvorming, smeermiddel en anticorrosiemiddel in. De verhoudingen hiervan verschillen per type koelvloeistof.

Wat doet koelvloeistof?

Koelvloeistof zorgt dat de motor op de juiste temperatuur blijft. Dit doet het samen met de radiateur. Bij de juiste temperatuur presteert de motor optimaal. Daarnaast beschermt koelvloeistof de motor tegen roest en dempt het geluid. In de winter voorkomt koelvloeistof dat het motorblok bevriest.

Koelvloeistof controleren

Controleer uw koelvloeistof als uw motor stilstaat en koud is. Zorg dat uw auto vlak staat. Meestal kunt u het peil aflezen bij het reservoir voor de koelvloeistof. Soms bij de radiateur. In het instructieboekje van uw auto staat waar u moet kijken. Op deze plek ziet u een streepje voor de minimum en de maximum hoeveelheid koelvloeistof.

Koelvloeistof bijvullen

Gebruik alleen de vloeistof die voor uw auto is voorgeschreven. Deze vindt u in het instructieboekje van uw auto. Volg voor het bijvullen de instructie in datzelfde boekje. Een te laag peil kan wijzen op een lekkage. Laat daarom ook uw auto controleren bij uw garage.

In noodgevallen

In geval van nood kunt u uw koelvloeistof aanvullen met water. Bijvoorbeeld bij pech onderweg. Met de aanvullende dekking Pechhulp kunt u ook bij problemen met uw koelvloeistof op ons rekenen. Uw autoverzekering afsluiten is makkelijk en snel online te regelen bij Allsecur.

45.0.3 FC62