Een lekke band

Vaak op het meest ongunstige moment dat u zich kan voorstellen gebeurd het: een lekke band. Het is dan ook één van de grootste pechoorzaken die er zijn. Er zijn verschillende manieren om weer de weg op te kunnen. U kunt er voor kiezen om onze pechhulp in te schakelen of de band zelf te repareren. Niet elke auto heeft tegenwoordig nog een reservewiel. Hoe repareert u deze dan? We hebben de belangrijkste informatie over het repareren van een lekke band voor u op een rijtje gezet.

Band vervangen

Vanwege het gewicht heeft niet elke auto een reservewiel tegenwoordig. Gelukkig hebben sommige auto’s dit nog steeds van voorzien. Als u band lek is, kunt u deze nog steeds op de ‘ouderwetse’ manier vervangen natuurlijk. Meestal is de reserve autoband een zogenaamd ‘thuiskomertje’. Deze band is niet geschikt voor snelheden boven de 80 km/h en is zoals de naam al zegt alleen geschikt om thuis te komen. Voor het wisselen van uw band heeft u de volgende dingen nodig:

  • Krik
  • Reservewiel
  • Kruissleutels
  • Schroevendraaier
  • Wielmoeren

Zorg dus dat u deze spullen in uw auto hebt voor het geval dat u een lekke band krijgt. Voor het wisselen van uw band kunt deze tips gebruiken.

Band ter plekke repareren

Vier op de tien auto’s hebben tegenwoordig geen reservewiel meer. Bij auto’s die geen reservewiel hebben krijgt u een reparatiekit, runflats of beide. De reparatiekit bestaat over het algemeen uit een vloeistof die u in het wiel spuit. Door dit middel te gebruiken wordt de band weer op spanning gebracht en het kleine gat gedicht. Na deze reparatie moet u de band altijd nog laten vervangen. Bij een groot gat is de reparatiekit echter geen oplossing. Heeft u ‘runflat’ banden dan kunt u, als u een lekke band heeft, toch met 80 km/h doorrijden zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. Deze banden zijn namelijk dikker. U krijgt als u deze banden lek rijdt een waarschuwing in de display van uw auto te zien. Zo weet u dat u uw snelheid moet aanpassen en uw band moet laten repareren.

Eigen gebrek

Schade die voorkomt door eigen gebrek wordt niet altijd vergoed door Allsecur. Onder schade door eigen gebrek valt schade die veroorzaakt is door ouderdom of slijtage. Een lekke band valt hier ook onder. Bent u Volledig Casco verzekerd dan heeft u wel recht op vergoeding bij schade door eigen gebrek. Ook als u bijvoorbeeld tegen een paaltje rijdt, omdat u zojuist een lekke band heeft gekregen.

45.0.3 FC51