Verkeerd getankt

Per dag tanken in Nederland tien mensen de verkeerde brandstof. In het buitenland is de kans nog veel groter. De meeste automobilisten zijn dieselrijders die per ongeluk benzine tanken. Een keertje verkeerd tanken kost zomaar 5000 euro. Wat moet u doen als u verkeerd heeft getankt?

Verkeerde brandstof getankt?

Als u benzine tankt in uw dieselauto kan dit permanente schade aan uw auto veroorzaken. Het maakt niet uit of u veel of weinig heeft getankt. Diesel tanken in een benzine auto kan minder kwaad. Toch kan hierdoor lange termijn ook nog 'vage klachten' blijven bestaan. Bovendien kunnen autofabrikanten de garantie intrekken.

Dit kunt u doen:

  • Start de motor niet.
  • Al gestart? Zet direct de motor af om schade te beperken of te voorkomen.
  • Bel uw Pechhulp
  • Rijd in elk geval nooit door! Vul uw tank ook niet bij met de juiste brandstof. Het risico op schade is te groot. De schade kan oplopen tot 5000 euro.

Zelf brandstof leeghalen?

Helaas is zelf uw brandstof aftappen niet voldoende. Ook de brandstofleidingen moeten uitgezogen worden. Al na het aanzetten van het contact, dus zonder te starten, wordt er de brandstofpomp ingeschakeld. De brandstofleidingen lopen dan al vol. De Allsecur Pechhulp kiest er dan ook bijna altijd voor om de auto naar een reparateur te brengen in plaats van de tank ter plekke leeg te maken. De kans op schade is dan nog te groot.

Goede brandstof

Verkeerd tanken komt ook in het buitenland vaak voor. Vaak doordat de benamingen voor de verschillende brandstoffen verwarrend zijn. Wat wij kennen als Superplus, heet in Slovenië Eurosuper 98. Wat bij ons Euro 95 is, staat in Zwitserland bekend als super. Weet u niet zeker wat u moet tanken? Het Instituut voor Duurzame Mobiliteit heeft de Brandstofwijzer geïntroduceerd. De Brandstofwijzer geeft in één handomdraai een overzicht van brandstofnamen in zestien Europese landen. De brandstofwijzer is ook gratis te downloaden in de Apple App Store.

Autoverzekering met aanvullende dekking

Verkeerd tanken wordt helaas niet door uw autoverzekering vergoed. Bent u verzekerd voor pechhulp? Dan wordt u snel en vakkundig geholpen. Nog niet verzekerd voor Pechhulp? Vraag voordelig de aanvullende dekking aan op uw autoverzekering.