Winterbanden

Winterbanden of zomerbanden? Automobilisten twijfelen vaak of ze wel of geen winterbanden moeten aanschaffen. Logisch, want het is een dure investering. Toch hebben winterbanden veel voordelen. Wij vertellen u er graag meer over.

Winterbanden of niet?

Uit onderzoek van Allsecur blijkt dat maar een op drie Nederlanders met winterbanden rijdt. Vooral ‘weinig kilometers’ (42%) en ‘de hoge aanschafprijs’ (41%) zijn de belangrijkste argumenten om geen winterbanden aan te schaffen. Toch zijn winterbanden een hele goede investering. Het aantal schademeldingen dat Allsecur binnenkrijgt, houdt duidelijke verband met het weer. Onderzoek wijst keer op keer uit dat de kans op schade afneemt vooral door het gebruik van winterbanden.

Voordelen winterbanden

Winterbanden hebben de volgende voordelen:

  • Meer grip. Een winterband is opgebouwd van ander materiaal en zorgt daarom voor meer grip en trekkracht op de weg.
  • Ander profiel. U heeft meer grip op koude, gladde en natte wegen.
  • Kortere remweg. Door de betere grip en wegligging. Ook is het makkelijker om vanuit stilstand op te trekken of weg te rijden.

Winterbanden verkorten uw remweg

Met winterbanden is uw remweg onder winterse omstandigheden een stuk korter.

Remweg winterbanden
  • Een auto met zomerbanden op sneeuw is niet veilig
Op sneeuw is de gemiddelde remweg met zomerbanden op lage snelheid ruim 2x zo lang als met winterbanden. En meer dan 5x zo lang op droge weg.

Wanneer gebruikt u winterbanden?

Gebruik winterbanden bij een temperatuur van 7 graden of lager. Onder de 7 graden presteren uw zomerbanden namelijk minder. Door de kou wordt het rubber van de band stugger. Hierdoor heeft u minder grip op de weg. Winterbanden zijn dan ook niet alleen veiliger bij sneeuw of regen, maar bij elk weertype onder de 7 graden Celsius.

Winterbanden en brandstofverbruik

Het is een fabeltje dat winterbanden meer zouden verbruiken dan zomerbanden. Sterker nog, winterbanden verbruiken onder de grens van 7 graden zelfs minder brandstof. Door de samenstelling van het rubber is de rolweerstand veel minder dan van een zomerband. Minder weerstand betekent minder brandstofverbruik.

Winterbanden verplicht

In Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië bent u verplicht om winterbanden te hebben. Ook in veel andere landen bent u verplicht om uw auto voorbereiden op winterse omstandigheden. Heeft u geen winterbanden? Dan kunt u een flinke boete krijgen en bent u altijd aansprakelijk bij een ongeval. In sommige landen zijn sneeuwkettingen ook verplicht. Een complete lijst van alle landen waar winterbanden verplicht zijn ziet u in het het winterbanden overzicht.

Wilt u veilig de weg op? Schaf dan winterbanden aan. Wist u dat er bijvoorbeeld ook bandenhotels bestaan waar u uw winterbanden kunt bewaren? Check om extra veilig op pad te gaan of u een complete autoverzekering heeft met bijvoorbeeld pechhulp in het buitenland.