Auto uitlenen

Regelmatig worden auto’s in Nederland uitgeleend aan vrienden of familie. Het gebeurt natuurlijk wel eens dat de hoofdbestuurder van een auto niet zelf achter het stuur zit. Geen probleem! Maar wat doet u als er schade aan uw auto wordt gemaakt als u deze heeft uitgeleend? Wordt de schade dan wel vergoed door uw verzekeraar?

Gelden de polisvoorwaarden?

Bij het afsluiten van een autoverzekering gaat de verzekeraar altijd uit van de hoofdbestuurder van de auto. De verzekeraar gaat er vanuit dat u als hoofdbestuurder ook het meest in de auto rijdt. Als u de hoofdbestuurder bent, mag u de auto gewoon uitlenen aan iemand anders. Er verandert dan niets in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering. Tenzij de auto voor andere doeleinden dan privégebruik wordt ingezet, bijvoorbeeld voor: joyriding, taxi of autorijlessen. Dan bent u niet verzekerd voor eventuele schade. 

Wanneer bent u wel en niet verzekerd?

Uw autoverzekering keert meestal gewoon uit als u uw auto uitleent en schade heeft. Maak wel altijd goede afspraken over het gebruik van uw auto. Schade aan de auto door de schuld van de bestuurder van de auto heeft namelijk wel altijd een negatief effect op uw schadevrije jaren en dus de korting op uw premie. Ook als iemand anders in uw auto rijdt.

Als de auto alleen WA-verzekerd is, dan dekt de autoverzekering alleen de schade die aan een andere auto wordt gemaakt. De schade aan de eigen auto door eigen schuld is dan niet verzekerd door de autoverzekering. U kunt deze schade proberen te verhalen op de tijdelijke bestuurder, maar als deze persoon met uw toestemming in uw auto rijdt is dit erg moeilijk. Maak daarom altijd duidelijke afspraken met de tijdelijke bestuurder voor u de auto uitleent. Bijvoorbeeld over kosten bij eventuele schade.

45.0.3 FC62