Motorrijtuigenbelasting

Wie een auto bezit moet doorgaans motorrijtuigenbelasting betalen. Wat is motorrijtuigenbelasting precies? Hoe wordt bepaald hoeveel u moet betalen? En is het mogelijk om op uw motorrijtuigenbelasting te besparen?

Wat is motorrijtuigenbelasting?

Motorrijtuigenbelasting wordt ook wel wegenbelasting genoemd. Deze belasting wordt geheven over het bezit van uw auto. Hoeveel u rijdt heeft geen invloed op de hoogte van het bedrag dat u moet betalen. De motorrijtuigenbelasting wordt geïnd door de Belastingdienst. Dit gebeurt maandelijks per automatische incasso. U kunt ook jaarlijks of per kwartaal betalen met een acceptgiro.

Opbouw van uw belastingtarief

Het bedrag dat u moet betalen hangt af van de volgende factoren:

  • Gewicht van uw voertuig;
  • Type voertuig (personenauto, vrachtauto, autobus);
  • Zakelijk gebruik of privégebruik;
  • Het soort brandstof;
  • De provincie waarin u woont;
  • De leeftijd van uw voertuig.

De provincie waarin u woont hangt samen met 'provinciale opcenten'. Dit is een extra bedrag dat wordt geheven voor de provincie waarin u woont. Oorspronkelijk is dit ingevoerd voor de aanleg hen het onderhoud van wegen in de provincie. Benieuwd wat u moet betalen? Op de site van de Belastingdienst kunt u uw belastingtarief berekenen.

Kan ik besparen op mijn motorrijtuigenbelasting?

Het is moeilijk om onder het betalen van wegenbelasting uit te komen. Alleen voor oldtimers ouder dan 40 jaar en zuinige auto’s die minder dan 50 g/km CO2 uitstoten hoeft u geen belasting te betalen. Besparen op uw autoverzekering is veel gemakkelijker. Sluit deze af bij Allsecur en u bent verzekerd van een goede dekking tegen een scherpe prijs. Onze autoverzekeringen sluit u eenvoudig online af.

45.0.3 FC62