Wegenbelasting berekenen

Wegenbelasting betalen is net als een WA-autoverzekering afsluiten verplicht in Nederland. Weet u precies waarom u wegenbelasting betaalt? En hoe wegenbelasting wordt berekend?

Waarom betaalt u wegenbelasting?

Wegenbelasting betaalt u zodat de overheid het wegennetwerk kan onderhouden en repareren als het nodig is. Ook betaalt u wegenbelasting voor het behoud van het milieu. Hierbij wordt rekening gehouden met hoe milieuvriendelijk uw auto is.

Allsecur autoverzekering extra accessoires

Wie betaalt wegenbelasting?

Niet alleen eigenaren van personenauto’s betalen wegenbelasting. Ook voor vrachtwagens, motoren, campers, bestelauto’s, bussen en aanhangwagens boven de 750 kg (geen caravans of woonwagens) moet betaald worden. U hoeft pas wegenbelasting te betalen vanaf het moment dat het voertuig op uw naam staat. Het maakt dus niet uit of u er ook daadwerkelijk mee rijdt en dus van de weg gebruik maakt.

Wie betaalt geen wegenbelasting?

Eigenaren van voertuigen die ouder zijn dan 25 jaar, hoeven tot voor kort geen wegenbelasting te betalen. De vrijstelling voor oldtimers is aangepast. Alle voertuigen die op per 1 januari 2012 25 jaar en jonger zijn (vanaf 1 januari 1987) komen dan niet meer voor de wegenbelasting vrijstelling in aanmerking. Ook milieuvriendelijke auto’s die een lage CO2 uitstoot hebben hoeven niet te betalen. De overheid probeert op deze manier zuinig rijden te stimuleren. Voor elektrische auto’s geldt het zogenaamde "nultarief". Voorwaarde is wel dat de elektrische energie alleen door een batterij of een brandstofcel wordt geleverd. Of door een verbrandingsmotor die kan worden gevoed met waterstof.

Hoogte wegenbelasting berekenen

De wegenbelasting wordt berekend aan de hand van:

  • De provincie waarin u woont
  • De brandstof waarop uw auto rijdt
  • De gewichtsklasse van uw auto
  • De belastingdienst heeft een handige rekentool om uw wegenbelasting te berekenen

     

(Tijdelijk) geen wegenbelasting

Als u een auto heeft die op uw naam staat maar waarmee u niet rijdt, dan kunt u uw auto schorsen. Het eerste jaar schorsen kost € 100 en elke volgend jaar € 50. U betaalt dan geen wegenbelasting in deze periode. U kunt dan ook uw autoverzekering schorsen. Let op! Tijdens de schorsing mag de auto niet op de openbare weg staan. De schorsing kunt u opheffen wanneer u wilt. Vergeet dan niet uw autoverzekering weer te activeren!