Veiligheid van autogordels

"Autogordels verplicht. Ook achterin." Dat is een bekende slogan van de rijksoverheid. Niet voor niets. Onderzoek heeft aangetoond dat autogordels de veiligheid vergroten. Daarom is het dragen van een autogordel wettelijk verplicht. Ook bent u minder goed verzekerd als u geen autogordel draagt. Check hiervoor de voorwaarden van uw autoverzekering.

Veiligheid van autogordels

Autogordels vergroten de veiligheid van de automobilist en inzittenden aanzienlijk. Als u uw autogordel drraagt, vermindert de kans op dodelijk letsel met 30 tot 40%. Kinderzitjes hebben een nog hoger effect van 50%. Er zijn al 9000 levens gered sinds de introductie van de autogordel. In Nederland draagt 95% van de inzittenden een gordel. Achterin ligt dit rond de 80%. Ook door airbags, rolkooien en remsystemen neemt de veiligheid van auto’s steeds meer toe.

Hoe kunt u het beste uw autogordel dragen?

Een gordel moet altijd zo strak mogelijk zitten. Hoe losser hij zit, hoe minder goed hij beschermt. Probeer er ook voor te zorgen dat de autogordel niet gedraaid zit. Een gedraaide autogordel kan voor sneeën zorgen. Een paar belangrijke autogordel draagtips voor:

1. Zwangere vrouwen

Draag altijd een autogordel. Dit is de beste bescherming voor u en uw kind. Zet ook de airbag niet uit. Deze zorgt bij een botsing ook voor de nodige bescherming.
- Draag de schouderriem over uw borst of tussen uw borsten
- Draag de schootriem over uw heupen en onder uw buik.

2. Kleinere mensen

Voor kleinere mensen is het dragen van de autogordel vaak onplezierig, De autogordel snijdt dan vaak in het gezicht of de hals. Een gordelgeleider biedt een goede oplossing. Hiermee kunt u de gordel op maat maken en ervoor zorgen dat de gordel ook bij u comfortabel zit. Soms kunt u autogordel in hoogte verstellen.

3 Lange/grote mensen

Voor de wat langere mensen is het aan te raden de autogordel op een zo hoog mogelijke stand te zitten. In ieder geval zo dat de schoudergordel over de borst loopt.

4. Kinderen

Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter moet u in een goedgekeurd kinderzitje vervoeren. Alleen in de autogordel biedt onvoldoende bescherming. Autogordels zijn namelijk ontworpen voor volwassenen.

5. Huisdieren

Voor grotere huisdieren zoals honden is het nog niet verplicht om een autogordel te dragen. Dit is in sommige andere landen zoals Duitsland wel verplicht. Toch is het verstandig om uw hond met een speciale hondenriem te vervoeren. Deze gordel kunt u ook vaak gebruiken om uw hond mee uit te laten. Lees tips over het vervoeren van huisdieren.

Uw veiligheid is een goede reden om altijd uw gordel om te doen. Ook als u achterin zit. Wilt u extra goed verzekerd zijn? Sluit dan een Allsecur inzittendenverzekering af. U en uw inwonende gezinsleden zijn dan ook verzekerd als u bij iemand anders in de auto stapt. Let op! Draagt u tijdens een ongeval geen gordel? Dan krijgt u minder schade vergoed. Vaak krijgt u 25% minder schade vergoed voor iedere inzittende die geen autogordel draagt.