Huisdieren vervoeren in de auto

Als u een huisdier heeft, wilt u deze ook wel eens met de auto vervoeren. Altijd datzelfde stukje lopen in uw dorp kan gaan vervelen. Een hond kan best een flinke passagier in de auto zijn. Daarnaast zijn dieren vaak vrij onvoorspelbaar. Ook schuilt er gevaar als uw dier los in de auto zit en u plots moet remmen. Het huisdier kan dan door de auto vliegen, wat niet alleen slecht is voor het dier, maar ook gevaarlijk voor de andere inzittenden. Om zeker te zijn dat u uw huisdier op de juiste wijze vervoert, heeft Allsecur de regels voor het vervoer van huisdieren voor u op een rij gezet.

Wet en regelgeving dierenvervoer

Als er wordt gesproken over het vermogen van een auto, spreek je over Pk’s en KW’S. Sinds de jaren 70 is het verplicht om het vermogen van de auto in kilowatturen weer te geven naast het aantal paardenkrachten. Wat zegt dit vermogen dan over uw auto? Hoe meer vermogen en dus hoe meer Kilowatturen, hoe harder de auto kan over het algemeen gaat. Natuurlijk telt hierbij ook het gewicht van de auto mee. Hoe zwaarder de auto, hoe minder hard de auto gaat. In principe heeft u in het dagelijkse verkeer niets aan een auto die meer dan 150 KW heeft.

Veilig uw dier vervoeren

Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat u dier geen onverwachte bewegingen kan maken, die de verkeersveiligheid beïnvloeden. Zo verloopt de rit zowel voor het huisdier als zijn baasje zo comfortabel mogelijk. De volgende mogelijkheden helpen u uw huisdier zo veilig mogelijk te vervoeren:

  • Speciaal huisdierentuig: Dit kan bijvoorbeeld een halsketting zijn die u vastmaakt aan in de gordel. Waardoor deze werkt als een soort veiligheidsgordel. Maak ook een harnas dat vast wordt gemaakt aan de gordel is mogelijk. Hierbij zit de hond niet alleen aan de hals vast, maar over het gehele lichaam.
  • Transportbox: Uw kat of hand kan in deze box niet door de auto heen lopen en zit in principe veilig in een box.
  • Auto met huisdierrek of huisdiernet: Als u een wat grotere auto heeft, is het mogelijk een huisdierrek of net te plaatsen, waardoor het huisdier de ruimte heeft in de auto, maar niet door de gehele auto kan bewegen.

Als uw hond of kat u zo erg afleidt in de auto dat u een aanrijding veroorzaakt, dan moet u de schade betalen en gaat dit dus af van de schadevrije jaren van uw autoverzekering. Zorg daarom goed voor uw verkeersveiligheid en uw dier en neem de juiste voorzorgsmaatregelen.

45.0.3 FC51