Folie op autoramen

Overweegt u om folie op uw autoramen te plakken? Dat heeft zo zijn voordelen. Met raamfolie komt er minder zonlicht binnen. Hierdoor blijft het koeler in uw auto en wordt u minder snel verblind. Ook kan raamfolie uw auto verfraaien. Wat zijn de nadelen? En mag het eigenlijk wel volgens de wet? Allsecur vertelt u graag meer over het blinderen van uw ramen.

U kunt uw ramen op twee manieren donkerder maken. Met een coating of met folie. Folie heeft als bijkomend voordeel dat het rondvliegend glas kan verminderen bij een aanrijding. Als uw ruiten te donker getint zijn kunnen ze ook voor onveilige situaties zorgen. Vooral bij regen of als het donker is uw zicht dan te veel beperkt is. Ook is het lastiger om oogcontact te maken met andere bestuurders.

Wetgeving blinderen van ramen

Uw voorruit en de twee zijruiten aan de voorzijde moeten minimaal 55% van het licht doorlaten. Als u twee buitenspiegels heeft mogen uw achterste zijruiten en uw achterruit een lagere lichtdoorlatendheid hebben.

Bij controle door de politie

De politie kan controleren of uw ramen niet te donker zijn. Hiervoor gebruikt de politie een tintman. Dit is een apparaat dat de lichtdoorlatendheid van autoruiten kan meten. Blijken uw ruiten te donker dan kunt u een boete van enkele honderden euro’s krijgen. Het is zelfs mogelijk dat uw kentekenbewijs wordt ingevorderd. U mag dan niet verder rijden.

Gevolgen voor uw autoverzekering

Raakt u betrokken bij een aanrijding? En voldoet uw auto niet aan de wettelijke eisen? Dan kan dit gevolgen hebben voor de vergoeding van de schade. Met een WA-autoverzekering heeft u het risico voor schade aan anderen wel verzekerd, maar voldoet u niet aan de wet, dan kan de verzekeraar proberen de schade op uw te verhalen. Ook kan een WA-schade  van invloed zijn op uw schadevrije jaren als de schuld bij u komt te liggen.  Laat het niet zover komen en verzeker u ervan dat de raamfolie of coating die u gebruikt is toegestaan.

En zorg hoe dan ook dat u altijd goed verzekerd de weg op gaat. Allsecur biedt autoverzekeringen met een uitstekende dekking tegen een scherpe prijs.

45.0.3 FC51