Gebruik van een dashcam

Het gebruik van dashcams is sterk in opkomst. Een dashcam is een camera aan de binnenkant van de voorruit die automatisch opnames maakt tijdens het autorijden. Waarom kiezen sommige mensen ervoor om een dashcam te gebruiken? En kleven er ook nadelen aan? En hoe zit het met de wetgeving rond dashcams? Allsecur vertelt u graag meer over dashcams.

Hoe werkt een dashcam?

Een dashcam begint automatisch met opnemen zodra u gaat rijden. De beelden en het geluid dat de dashcam opneemt worden opgeslagen op een geheugenkaart. De meeste dashcams zijn voorzien van GPS. Hiermee wordt de locatie, de snelheid en de rijrichting vastgelegd. Dankzij de GPS kan een dashcam ook waarschuwen voor snelheidscamera’s.

Voordelen van een dashcam

Het grootste voordeel van een dashcam is dat het bewijsmateriaal kan leveren bij een ongeval. De opnames maken het voor de politie en aanbieders van autoverzekeringen gemakkelijker om de schuldvraag te beantwoorden. Een dashcam kan ook helpen om iemand op te sporen die er vandoor gaat na een aanrijding.

Nadelen van een dashcam

Het zou kunnen dat de politie in de toekomst bevoegd is om beelden van een dashcam op te eisen. Dit kan ongunstig uitpakken voor de eigenaar van de camera als deze schuld heeft aan het ongeval. Een ander nadeel van de dashcam is dat deze alleen aan de voorkant van de auto filmt. Hierdoor kunnen de opnames een vertekend beeld van de situatie geven.

Wetgeving rond dashcams

Het gebruik van dashcams is toegestaan in Nederland. Een dashcam mag alleen niet het zicht van de bestuurder belemmeren of op een andere manier afleiden. Filmen op de openbare weg is toegestaan, dus ook met een dashcam. Het verspreiden van de beelden is wel aan regels gebonden. In verband met privacywetgeving mag een persoon die een overtreding begaat niet herkenbaar in beeld worden gebracht. Ook een herkenbaar nummerbord kan problemen geven, dit wordt gezien als een persoonsgegeven van de bestuurder.

Dashcam in het buitenland

In Luxemburg, Oostenrijk en Portugal is het gebruik van een dashcam verboden. Waarschuwt uw dashcam voor snelheidscamera’s? Dan mag u deze niet gebruiken in België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Verwijder voordat u deze landen bezoekt de software die betrekking heeft op de flitssignalering.

45.0.3 FC51