Grootste ergernissen in het verkeer en de onveiligheid daarvan

Ergernissen in het verkeer, we komen ze allemaal wel eens tegen. Of het nu ligt aan de stoplichten, de file of de acties van andere weggebruikers, we ergeren ons helemaal suf in het verkeer in Nederland. Verschillende onderzoeksbureaus doen jaarlijks onderzoek naar deze grootste ergernissen in het verkeer. Vergeten wordt vaak dat ergernissen niet zomaar altijd uit ons zelf komen, maar ook om het gevaar dat die acties met zich meebrengen. Allsecur autoverzekeringen vroeg zich af: hoe gevaarlijk zijn deze situaties waar wij ons aan ergeren?

10 grootste ergernissen in het verkeer in Nederland

De top 10 van grootste ergernissen in het verkeer zoals uit het grote Nationale Automobilisten Onderzoek naar voren is gekomen ziet er als volgt uit:

 1. Bumperkleven
 2. Agressief rijgedrag
 3. Rijden met Alcohol en of drugs
 4. Het niet aangeven van richting
 5. Onnodig op de linker weghelft rijden
 6. Te hoge snelheden van auto’s binnen de bebouwde kom
 7. Zo laat mogelijk ritsen
 8. Rechts inhalen
 9. Zondagsrijders – automobilisten die (te) langzaam rijden
 10. Verkeersdrempels

Laten we allereerst stellen dat het opgefokt raken door ergernissen in het verkeer misschien wel het gevaarlijkste gevolg is van deze top tien. Mensen die agressief zijn achter het stuur, zijn vaker riskant en roekeloos aan het rijden en veroorzaken zo meer schade en ongelukken. Zij worden zo zelf de ergernis in het verkeer. Terug op de ergernissen zelf. Nummer 2 op de lijst is al behandeld, maar wat zijn de gevaren van de andere negen ergernissen?

 • Bumperkleven: Door te bumperkleven is de kans groot dat u achterop een andere auto rijdt, doordat u te laat bent met remmen.
 • Rijden met alcohol op is vanaf een bepaald promillage verboden en ook rijden met drugs in uw lichaam is verboden. Voornamelijk omdat dit het reactievermogen in de auto zo sterk kan verminderen dat het onverantwoord is om deel te nemen aan het verkeer.
 • Geen richting aangeven: dit is gevaarlijk doordat u andere verkeersdeelnemers niet laat zien welke richting u in gaat. Zij worden daardoor verrast.
 • Onnodig links rijden: is op zichzelf niet direct gevaarlijk, maar het belemmert de weg voor verkeer dat harder rijdt. Zij kunnen zo niet inhalen.
 • Hard rijden in bebouwde kom: Binnen de bebouwde kom is vaak veel levendigheid op straat. Spelende en fietsende mensen en kinderen, misschien zien ze u niet aankomen en met een verhoogde snelheid is de remweg langer.
 • Geen voorrang verlenen aan de spitsstrook: Het kan onbeschoft lijken als automobilisten zo laat mogelijk invoegen vanaf de rits strook. Dit is echter wel de regel. Geef deze verkeersdeelnemers daarom ook echt voorrang om irritaties te voorkomen.
 • Rechts inhalen: Dit zorgt voor onduidelijkheid op de linker weghelft. Bestuurders daar verwachten dit niet, waardoor het gevaarlijk kan zijn.
 • Zondagsrijder: Te langzaam rijden kan gevaarlijk zijn. Zeker op snelwegen. Vaak hebben automobilisten het pas laat door dat iemand zacht rijdt, waardoor zij vol moeten remmen. Of zij botsen achterop.
 • Drempels: Absoluut niet gevaarlijk tenzij u er te hard overheen gaat. Dan kunt u gelanceerd worden. Dit betekent echter dat u te hard rijdt en u dus de snelheid moet verminderen om geen gevaar te vormen.
45.0.3 FC62