Militaire colonnes en uitvaartstoeten

Voor sommige deelnemers aan het verkeer gelden speciale voorrangsregels. Ook voor militaire colonnes en uitvaartstoeten is dit het geval. U zult ze niet zo vaak tegenkomen maar het is handig te weten welke regels er gelden. Waar moet u rekening mee houden? Allsecur vertelt u meer over de voorrangsregels voor militaire colonnes en rouwstoeten.

Militaire colonnes

Een militaire colonne is een rij legermotorvoertuigen die achter elkaar rijden. Een militaire colonne heeft een aantal herkenningspunten. Het voorste voertuig heeft links en rechts een blauwe vlag en een blauwe kap voor de rechterkoplamp. De volgende wagens hebben rechts een blauwe vlag en ook een blauwe kap over de rechterkoplamp. Het laatste voertuig heeft rechts een groene vlag en een groene kap voor de rechterkoplamp.

Voorrangsregels militaire colonnes

Voor de voorste wagen gelden de normale voorrangsregels. Is deze wagen u gepasseerd, dan mag u de rest van de stoet niet doorsnijden. Dit is ongeacht of u op een voorrangsweg rijdt of groen licht heeft. Daarnaast mag een militaire colonne ook doorrijden als een voetganger wil oversteken bij een zebrapad.

Uitvaartstoeten

Een uitvaartstoet bestaat uit een lijkwagen en daar achter rijdende volgauto’s. Ook voor een uitvaartstoet gelden aparte voorrangsregels. Een voorwaarde is wel dat de wagens in de rouwstoet aan beide zijden van een speciale vlag zijn voorzien. Het is voor een rouwstoet niet verplicht om met deze vlaggen te rijden, maar er gelden dan ook geen speciale voorrangsregels.

 

Officieel herkenningsteken van een rouwstoet

Voorrangsregels uitvaartstoeten

Voor de voorste auto in de rouwstoet gelden de normale verkeersregels. Op een gelijkwaardige kruising mag u een uitvaartstoet echter niet doorsnijden. Ook niet als u van rechts komt of als de stoet afslaat. Op een voorrangskruising of een kruising met stoplichten gelden er geen speciale regels. Verder gaat een uitvaartstoet voor op voetgangers bij een zebrapad en op vertrekkende bussen bij een bushalte.

Kennis van de verkeersregels helpt om ongelukken te voorkomen. Mocht het toch een keer mis gaan, dan is het prettig om goed verzekerd te zijn. Bij Allsecur zit u goed voor autoverzekeringen met een uitstekende dekking tegen een scherpe prijs.

45.0.3 FC62