Overwegen

Als er bij een spoorwegovergang een ongeluk gebeurt, dan gaat het meestal gelijk goed mis. Het niet opvolgen van de regels is vaak de oorzaak bij een aanrijding met een trein. Goed dus om de verkeersregels rond overwegen eens door te nemen. Hoe herkent u een spoorwegovergang? Welke regels gelden er? En waar met u op letten als u met uw auto een spoorweg oversteekt?
 

Soorten overwegen

Er zijn drie soorten overwegen. De meeste spoorwegovergangen zijn actief beveiligd. Deze overwegen zijn voorzien van slagbomen, rode knipperlichten en alarmbellen. Er zijn ook overwegen die alleen voorzien zijn van lichten en bellen. En tot slot zijn er onbewaakte spoorwegovergangen. Deze zijn alleen voorzien van waarschuwingsborden.

Hoe zijn overwegen te herkennen?

Er zijn twee soorten verkeersborden die u waarschuwen dat u een spoorwegovergang nadert. Dit bord geeft aan dat u in de buurt van een overweg met slagbomen bent:

Een overweg zonder slagbomen wordt met dit bord aangekondigd:

Onder deze beide borden staan ook één of meer rode diagonale strepen. Hieraan kunt u de afstand tot de spoorwegovergang aflezen. Elke rode streep staat voor 80 meter.

Bij de overweg ziet u ook altijd een andreaskruis. Een enkel kruis staat voor één spoor. Een dubbelkruis geeft aan dat u meerdere sporen oversteekt.

 

Waar op letten bij een spoorwegovergang?

Volg altijd de instructies bij de overweg. Stop zodra de knipperlichten aangaan en de alarmbellen klinken. Ook als de slagbomen nog opstaan. Ga pas rijden als de lichten en bellen uit zijn, er kan namelijk nog een trein komen. Sta ook nooit stil op de overweg. Steek deze pas over als u zeker weet dat u kunt doorrijden. Bij onbeveiligde overwegen moet u extra goed opletten. Verminder uw snelheid en steek pas het spoor over als u zeker weet dat er geen trein aan komt.

Als u zich aan de regels houdt kunt u met een veilig gevoel een overweg oversteken. Ook met een goede autoverzekering gaat u met een goed gevoel de weg op. Uw auto verzekeren doet u eenvoudig online bij Allsecur.

45.0.3 FC51