Regels toeteren

Een claxon is een verplicht onderdeel voor elke auto. Zijn er bepaalde eisen waaraan een toeter moet voldoen? Wanneer is toeteren toegestaan? En wanneer mag het niet? En hoe zit het met verkeersboetes? Wat kan het u kosten als u onnodig toetert? Allsecur vertelt u graag meer over de regels rond het gebruik van uw toeter.

Eisen aan claxons

Uw auto moet altijd zijn uitgerust met een toeter. Het is echter niet toegestaan om meerdere toeters te hebben. Een claxon mag maximaal uit twee tonen bestaan en die moeten tegelijk klinken. Een toeter die een melodie voortbrengt is dus verboden. Er is geen wettelijke bepaling wat betreft het volume van uw toeter. Een te luide claxon kan echter wel gevaarlijke situaties opleveren omdat anderen er te veel van schrikken. Een gevaarlijke situatie creëren is uiteraard niet toegestaan.

Wanneer mag u toeteren?

Wanneer toeteren is toegestaan is vastgelegd in artikel 28 van het RVV 1990: Bestuurders mogen slechts geluidssignalen en knippersignalen geven ter afwending van dreigend gevaar. Alleen bij echt gevaarlijke situaties mag u dus toeteren. Toeteren om de aandacht te trekken mag niet, ook niet als iemand bijvoorbeeld de weg versperd of niet doorheeft dat het verkeerslicht op groen is gegaan.

Boetes bij onnodig toeteren

Als u onnodig toetert dan kunt u daar een bekeuring voor krijgen. Onnodig wil zeggen in elke andere situatie dan dat er direct dreigend gevaar is. Als u daar op betrapt wordt dan kunt u in 2015 een boete van 90 euro krijgen. Op andere vormen van onnodig geluid in het verkeer staat een hogere boete van 370 euro. Bijvoorbeeld bij het afspelen van te luide muziek.

Alleen bij dreigend gevaar mag u gebruik maken van uw claxon. Tijdens gevaarlijke momenten is het ook prettig om goed verzekerd te zijn. Bij Allsecur bent u aan het juiste adres voor autoverzekeringen met een uitstekende dekking, voor een scherpe prijs. Uw autoverzekering afsluiten doet u eenvoudig online in enkele simpele stappen.

45.0.3 FC51