Scooters op de weg

Het zou inmiddels een vertrouwd beeld op straat moeten zijn: scooters die op de rijbaan rijden. Voor veel automobilisten voelt het toch nog onwennig dat ze de weg moeten delen met scooters. Wat zijn eigenlijk precies de regels? En hoe zorgen we dat we allemaal veilig aan het verkeer deel kunnen nemen? Allsecur vertelt u graag meer over scooters op de weg.

Soorten scooters

Een scooter is geen wettelijke voertuigcategorie. Er zijn verschillende soorten scooters, snorscooters, bromscooters en motorscooters. Op de rijweg zult u met de laatste twee te maken krijgen. Voor de motorscooter gelden dezelfde regels als een normale motor. Voor een bromscooter gelden speciale regels.

Wanneer mag een scooter op de rijbaan rijden?

Een snorscooter moet altijd op het fietspad rijden als deze aanwezig is. Een bromscooter mag binnen de bebouwde kom niet op het fietspad rijden. Buiten de bebouwde kom moet dit juist wel. Als er een fiets/bromfietspad is dan moet de bromscooter daar op rijden. Deze herkent u aan een blauw rond bord met een fiets en een brommer erop. Ontbreekt zo’n pad? Dan moet de bromscooter de weg op.

Maximumsnelheid brommers en snorfietsen

Voor snorfietsen is de maximumsnelheid altijd 25 kilometer per uur. Voor bromscooters verschilt dit. Op de rijbaan mogen ze 45 kilometer per uur rijden, op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde 40 kilometer per uur en op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde is de maximale snelheid 30 kilometer per uur.

Geef scooters de ruimte

Omdat scooters wat langzamer rijden, raken automobilisten wel eens ongeduldig. Ze gaan dan bumperkleven bij de scooterrijder en inhalen op plekken waar dit niet veilig is. Ook het afsnijden bij het inhalen en het gebruik van grootlicht als het even niet snel genoeg gaat zijn veel gehoorde klachten van scooterrijders. Geef scooters op de weg de ruimte. Als we een beetje rekening met elkaar houden wordt de ervaring in het verkeer voor iedereen veel prettiger.

Helaas kunt u niet bij ons terecht voor een bromfietsverzekering. Voor goede autoverzekeringen tegen een scherpe prijs bent u bij Allsecur wel aan het juiste adres.

45.0.3 FC51