Smartphones in het verkeer

Het is waarschijnlijk ontzettend verleidelijk, net dat whatsapp-bericht of facebook berichtje te lezen als u in de auto zit. Het is alleen ook ontzettend gevaarlijk. Verschillende (inter)nationale onderzoeken tonen aan dat steeds meer, vooral jongere bestuurders, gebruik maken van social media en smartphone terwijl zij achter het stuur zitten. Niet alleen verboden, maar ook levensgevaarlijk! In de afgelopen jaren is het gebruik van smartphones explosief toegenomen. Inmiddels zijn er in ons kleine landje al meer dan 8 miljoen smartphones in gebruik. Niet gek dat deze nu ook meer in het vervoer worden gebruikt. Toch blijkt uit onderzoek dat hierdoor jaarlijks tientallen doden vallen in het verkeer. Verschillende bedrijven hebben inmiddels als een niet-bellen beleid voor in de auto opgesteld. Werknemers mogen hierdoor geen gebruik maken van hun telefoon in het verkeer. Worden ze handsfree gebeld, dan dienen ze te vermelden dat zij aan het verkeer deelnemen en later terugbellen. Leuk voor de zakelijke bestuurder, maar wat kan u als gewone automobilist doen om niet verleid te worden uw smartphone in de auto te gebruiken?

Hoe kan u de verleiding weerstaan?

Hoe kan u de verleiding weerstaan? Allereerst is het gebruik van uw mobiele telefoon of smartphone verboden in de auto. De boete die hier op staat is meer dan €200,-. Deze boete is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Het is namelijk levensgevaarlijk om van uw smartphone gebruik te maken tijdens het rijden. Amerikaans en Australisch onderzoek wijst uit dat sms’en en het gebruik maken van andere social media het rijgedrag op verschillende manieren beïnvloedt:

  • Het leidt tot meer koersveranderingen
  • Er wordt meer van de weg af gekeken.
  • Het sturen en reageren wordt minder bij bestuurders
  • Ook zorgt het voor het voor een hogere taakbelasting, waardoor de concentratie vermindert.

Al deze factoren verhogen het risico een ongeval te veroorzaken of krijgen. Dit risico wilt u natuurlijk niet lopen. Voor uw eigen veiligheid en uw opgebouwde schadevrije jaren. U kunt uw telefoon en smartphone dus beter laten liggen.

45.0.3 FC51