Snelheidlimieten

Helaas rijden er nog steeds veel automobilisten te hard. 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken komt doordat een automobilist een te hoge snelheid had. Onderzoek toont aan dat als iedereen zich aan de snelheidslimiet zou houden, er in Nederland ongeveer 30% minder letselslachtoffers zouden vallen. Te hard rijden komt vaak omdat automobilisten met hun gedachten niet bij het autorijden zijn of haast hebben.

Houd u aan de snelheidslimiet

Weet u dat als u vol op de rem staat uw auto nog tientallen meters doorrijdt voordat hij volledig stilstaat? Op een nat of glad wegdek zelfs nog veel langer. Hoe lang is uw remweg?

Bij 30km per uur

Een normale, alerte bestuurder heeft ongeveer 1 seconde nodig om te reageren en het rempedaal in te drukken. Dit wordt ook wel de noodstop genoemd. U kunt nagaan dat hoe harder u rijdt, hoe langer uw remweg zal zijn. Bij 30 kilometer per uur heeft een bestuurder ongeveer 8,3 m nodig voor de reactieseconde waarbij de auto een remweg aflegt van ongeveer 5,0 meter. In totaal heeft u dus 13,3 meter nodig om te remmen.

Bij 35 km per uur

Bij 35 kilometer per uur heeft een bestuurder ongeveer 9,7 m nodig voor de reactieseconde waarbij de auto een remweg aflegt van ongeveer 6,8 meter. In totaal heeft u dus 16,5 meter nodig om te remmen.

Bij 40 km per uur

Bij 40 kilometer per uur heeft een bestuurder ongeveer 11,1 m nodig voor de reactieseconde waarbij de auto een remweg aflegt van ongeveer 8,8 meter. In totaal heeft u dus 19,9 meter nodig om te remmen. Onderstaande tabel geeft een duidelijk beeld weer wat de impact van uw snelheid kan zijn in aantallen meters.
Snelheidslimieten

Uw remweg bij hogere snelheden

  • Rijd met beleid en houd u aan de voorgeschreven snelheidslimieten. Daarmee kunt u snel reageren op onverwachte situaties en voorkomt u ongelukken. Met de volledige dekking van een Allsecur autoverzekering bent u in ieder geval goed verzekerd.

U merkt dat als uw snelheid toeneemt, uw remweg met een nog grotere afstand toeneemt. Voorbeeld: bij een acute trap op uw rempedaal staat u bij een snelheid van 30 km per uur na 13,3 meter stil waarbij u bij 50 km per uur nog moet beginnen met remmen. U kunt nagaan dat dit levensgevaarlijk is voor overstekende kinderen en dieren. Rijd je 130 km/h dan is er bijna 120 meter nodig om stil te staan. Dit is dezelfde lengte als 30 personenauto’s aan elkaar!