Trams in het verkeer

Niet alle Nederlandse steden hebben een tram, daarom is het voor veel Nederlanders even wennen als ze daar in het verkeer mee te maken krijgen. Als u bijvoorbeeld Amsterdam bezoekt, krijgt u te maken met deze extra verkeersdeelnemer. Wat zijn de verkeersregels als u een tram tegenkomt en waar moet u op letten? Allsecur legt het voor u uit.

Ongevallen met trams

Omdat maar weinig mensen goed op de hoogte zijn van de regels met trams, zijn er nog regelmatig ongelukken. In de jaren 1999 – 1998 zijn er zelfs meer dan 8000 ongelukken gebeurd in Nederland waarbij een tram betrokken was, waarbij zeker 2000 gewonden zijn gevallen. Deze cijfers zijn gelukkig sterk gedaald, maar er komen nog regelmatig incidenten voor met trams. De ongelukken worden vaak niet veroorzaakt door de onveiligheid van de tram, maar door onwetendheid van automobilisten en andere verkeersdeelnemers. Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verkeersregels rondom trams.

Verkeersregels trams

Een tram heeft een bijzondere positie in het verkeer. De volgende verkeersregels gelden voor trams (buiten de reguliere):

  • Trams hebben altijd voorrang: Of u nu op de fiets, te voet of met de auto bent.
  • Ook als een tram afslaat naar links of rechts, of van links of rechts van u komt heeft deze voorrang.
  • Uitzondering: als u op een voorrangsweg rijdt en de tram niet. Dan heeft u voorrang.
  • Trams moeten zich wel houden aan verkeersborden en verkeerslichten.
45.0.3 FC62