Verkeersregels aanhanger

Gaat u met een aanhangwagen of een ander soort aanhanger de weg op? Dan gelden er andere verkeersregels. Waar moet u rekening mee houden als u met een aanhanger de weg op gaat? En met welke aanhangers mag u rijden? En hoe zit het met de lading? Allsecur vertelt u graag meer over de verkeersregels voor auto’s met aanhangers.

Met welke aanhangers mag u rijden?

Meestal is een rijbewijs B voldoende om met een aanhanger te rijden. Is het totale toegestane gewicht van de aanhanger is niet meer 750 kg? Of is het totale toegestane maximum gewicht van de totale combinatie (auto en aanhanger) niet meer dan 4.250 kg? Dan volstaat rijbewijs B. In andere gevallen moet u een rijbewijs BE hebben. Het gewicht en maximale laadvermogen vindt u op het kentekenbewijs van de auto en de aanhanger.

Verkeersregels voor aanhangers

Als u met een aanhanger rijdt gelden voor u dezelfde verkeersregels. Er gelden wel andere maximumsnelheden voor aanhangers. Binnen de bebouwde kom mag u gewoon 50 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur. Met een aanhangwagen met een gewicht tot 3.500 kg mag u op de autoweg en autosnelweg 90 kilometer per uur rijden. Vanaf 3.500 kg is de maximale snelheid daar 80 kilometer per uur.

Regels voor belading

Uw lading mag niet zwaarder zijn dan aangegeven op het kentekenbewijs van de aanhanger. Aan de zijkant mag uw lading maximaal 20 centimeter uitsteken. Aan de achterzijde mag uw lading maximaal 1 meter uitsteken. Anders moet u er een markeringsbord aan vast maken. Met zo’n bord mag uw lading maximaal de helft van de lengte van uw aanhanger uitsteken, met een maximum van vijf meter.

Als u met een aanhanger rijdt is uw autoverzekering bij Allsecur gewoon geldig. Ook bij de aanvullende dekkingen Pechhulp, Rechtsbijstand en onze Inzittendenverzerzekering is uw aanhanger meeverzekerd, als deze aan uw auto vastzit.

45.0.3 FC62