Verkeersregels kruising

Op een kruising kan het behoorlijk mis gaan als we ons niet aan de regels houden. Goed dus om het geheugen op te frissen wat betreft de verkeersregels op kruisingen. Allsecur helpt u daar graag bij en zet de belangrijkste regels voor gelijkwaardige kruisingen op een rijtje. Wat zijn de verkeersregels op een kruising?

Wat is een gelijkwaardige kruising?

Een gelijkwaardige kruising is een kruising waarbij de voorrang niet wordt geregeld via verkeerslichten, verkeersborden, haaientanden of andere markeringen op de weg. Hoe bepaalt u in zo’n situatie wie er voorrang heeft?

Rechts gaat voor

De belangrijkste regel op een gelijkwaardige kruising is dat alle bestuurders die van rechts komen voorrang hebben. U moet dus niet alleen auto’s voor laten gaan, maar ook fietsers, snorfietsers, bromfietsers, motorrijders, brommobielen, invalidenvoertuigen, wagens, ruiters en geleiders van rijdieren, trekdieren of vee voor laten gaan als ze van rechts komen.

Uitzonderingen op de regel

Rechts gaat niet altijd voor. Er zijn enkele uitzonderingen.

  • Onverharde weg: als u op een onverharde weg rijdt moet u ook aan bestuurders van links voorrang verlenen.
  • Oprit of uitrit: ook als u van een oprit of uitrit komt moet u links voor laten gaan.
  • Trams: op een gelijkwaardige kruising heeft een tram altijd voorrang. Ook als deze van links komt.
  • Voorrangsvoertuigen: aan politieauto's, brandweerauto’s en ambulances die hun zwaailicht en sirene gebruiken moet u altijd voorrang verlenen.
  • Militaire colonne: het eerste voertuig in de colonne moet zich aan de voorrangsregels houden. Is deze u al gepasseerd dan moet u wachten tot de hele colonne u voorbij gereden is.
  • Als voorrang anders geregeld is: via verkeerslichten, verkeersborden, haaientanden of andere markeringen op de weg

Andere verkeersregels op een kruising

Een andere belangrijke regel is dat verkeer dat rechtdoor gaat voorrang heeft. Als u zelf afslaat moet u dit verkeer dus voor laten gaan. Ook mag u de kruising niet blokkeren. Tenslotte moet u alle verkeersdeelnemers voor laten gaan als u speciale handelingen verricht. Hieronder verstaan we bijvoorbeeld parkeren, wegrijden, achteruit rijden, keren of invoegen.

Als iedereen zich netjes aan al deze regels houdt dan kunnen we veilig gebruik maken van kruisingen. Gaat het toch een keer mis? Dan is het een geruststellend idee om goed verzekerd te zijn. Uw autoverzekering online afsluiten is bij Allsecur in een paar stappen geregeld.

45.0.3 FC62