Verkeersregels uitstekende lading

Vervoert u wel eens grote ladingen met uw auto? Soms past een lading niet helemaal in uw auto of is deze zelfs te groot voor uw aanhangwagen. Uw lading mag dan uitsteken aan de achterkant van uw auto. En in sommige gevallen ook aan de voorkant en zijkant van uw wagen. Welke regels gelden hier precies voor? Allsecur vertelt u graag meer over de verkeersregels voor uitstekende lading.

Deelbare en ondeelbare lading

De regels voor uitstekende lading verschillen voor een deelbare en ondeelbare lading. Een ondeelbare lading is een lading die u redelijkerwijs niet kleiner kunt maken of op kan splitsen. Bijvoorbeeld een ladder, een kano of pvc-buizen zijn ondeelbare ladingen. Bij een deelbare lading kunt u denken aan een pakket dat u kunt uitpakken in kleinere delen of een object dat u kunt demonteren.

Regels deelbare uitstekende lading

Deelbare lading mag niet aan de voorkant of zijkant van uw auto uitsteken. Het mag wel aan de achterzijde uitsteken tot maximaal 1 meter. Deze lading hoeft u niet te markeren.

Regels ondeelbare uitstekende lading

Een ondeelbare lading mag aan de voorzijde 1 meter uitsteken, bijvoorbeeld met behulp van een imperiaal. Aan de beide zijkanten mag de lading 20 centimeter uitsteken. Aan de achterzijde mag het tot 1 meter uitsteken zonder markeringsbord. Met een markeringsbord mag de lading maximaal de helft van de lengte van uw auto uitsteken en niet meer dan 5 meter.

Denk aan uw veiligheid

Zorg altijd dat de lading goed vast zit en niet kan gaan schuiven. Gebruik bijvoorbeeld spanbanden om uw lading te zekeren. Ook speciale dragers zoals bijvoorbeeld een imperiaal of een fietsendrager maken het vervoeren van uw lading een stuk veiliger.

Gaat het ondanks uw goede voorbereiding toch mis? Dan is het fijn om goed verzekerd te zijn. Uw autoverzekering afsluiten is bij Allsecur in een paar simpele stappen geregeld.

45.0.3 FC62