Voetgangers in het verkeer

Ook voetgangers zijn deelnemers aan het verkeer. Deze medeweggebruikers zijn extra kwetsbaar. Het is dus belangrijk om goed rekening met ze te houden in het verkeer. Wat zijn precies de voorrangsregels voor voetgangers? En hoe zit het met de verzekering als er een aanrijding met een voetganger plaats vindt? Allsecur legt het u graag uit.

Wie zijn voetgangers?

Niet alleen mensen te voet zijn voetgangers. Ook iemand die een fiets, motorfiets, kinderwagen of rollator voortduwt is een voetganger. Net als mensen op skates, rolschaatsen, skateboards of steps. Ook personen in een gehandicaptenvoertuig zijn voetgangers, als ze hiermee over de stoep of een voetpad rijden.

Voorrangsregels voetgangers

Voetgangers zijn wel weggebruikers, maar geen bestuurders. Voor hen gelden daarom andere verkeersregels. Op een kruispunt moeten ze bestuurders voor laten gaan, ongeacht of ze op een voorrangsweg lopen. Als u als automobilist afslaat moet u al het verkeer dat rechtdoor gaat voorrang geven, dus ook voetgangers. Ook bij een zebrapad moet u voetgangers voor laten gaan.

Verzekering bij een aanrijding met een voetganger

Omdat voetgangers extra kwetsbaar zijn hebben ze een beschermde status in het verkeer. Na een ongeval tussen een voetganger en een motorvoertuig is de bestuurder bijna altijd aansprakelijk. De schade wordt dan vergoed vanuit de WA-verzekering van de bestuurder van het motorvoertuig.

Is het ongeluk niet uw schuld? Dan heeft dit bij Allsecur geen gevolgen voor uw no-claimkorting. De bewijslast ligt wel bij u. Verzamel daarom zoveel mogelijk getuigen.

Bent u nog niet verzekerd via Allsecur? Uw autoverzekering berekenen en direct afsluiten kan bij ons eenvoudig online.

Ongeacht of u voorrang heeft, houd altijd goed rekening met voetgangers. Vooral kinderen en ouderen zijn kwetsbaar en lopen als voetganger een groter risico in het verkeer. De meeste ongelukken gebeuren bij het oversteken. Wees hierbij dus extra alert als automoilist.

45.0.3 FC51