Bandenprofiel

Rijden op versleten banden is niet verstandig. U neemt een risico, want een slecht bandenprofiel betekent minder grip op de weg.

Grip op de weg met een goed bandenprofiel

Rijdt u op versleten banden? Dan neemt u een risico, want met een slecht bandenprofiel heeft u minder grip op de weg. Het is daarom belangrijk regelmatig uw autobanden profiel te controleren. Hoe diep moet het profiel van uw banden zijn? En hoe meet u dit?

Rijden op versleten banden

Met versleten banden hebt u minder grip op de weg. Banden met te weinig profiel kunnen het water op de weg niet goed kwijt. U hebt daardoor met versleten banden meer kans om last te krijgen van aquaplaning. U kunt zo in ernstige slippartijen terecht komen. Wanneer hebben uw autobanden te weinig profiel?

Hoe diep moet het bandenprofiel zijn?

De wettelijke eis is dat u bandenprofiel minimaal 1,6 millimeter diep is. Maar feitelijk bent u dan al een gevaar op de weg. Onder de 3 millimeter hebben uw banden beduidend minder grip. Allsecur raadt u daarom aan om bij een profiel onder de 3 millimeter uw banden te vervangen. Vervang uw winterbanden als u 4 millimeter profiel hebt.

Hoe meet u de diepte van uw bandenprofiel?

Bij de autospeciaalzaak zijn apparaatjes te koop om de diepte van uw bandenprofiel te meten. U kunt kiezen voor een eenvoudig schuifmaatje of een digitale meter. Zorg voordat u gaat meten dat uw banden de juiste spanning hebben. Draai uw voorwielen zover mogelijk naar buiten, dan kunt u er beter bij. Meet hierna in de hoofdgroef de diepte van uw profiel. De hoofdgroef is de groef in het midden van uw autoband. Controleer om de twintig centimeter de diepte van de hoofdgroef.

Waar nog meer op letten?

Elke band heeft ook een indicator in de hoofdgroef: de TWI (Tread Wear Indicator). Dit is een stukje rubber van 1,6 millimeter hoog. Als deze begint te slijten dan is de diepte van het profiel onder de wettelijk verplichte 1,6 millimeter. Check ook of uw banden niet schuin afgesleten zijn. Als dit het geval is moeten ze vervangen worden. Er mag ook niet te veel verschil zitten tussen de diepte van het profiel van de verschillende banden; maximaal 3 millimeter.

Door regelmatig uw bandenprofiel te controleren, verkleint u de kans op een ongeluk. Mocht u toch een aanrijding hebben, dan wilt u goed verzekerd zijn. Uw autoverzekering afsluiten is bij Allsecur in enkele eenvoudige stappen geregeld!