Maten van autobanden

Autobanden zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Hoe weet u welke maat autobanden u heeft? Allsecur geeft graag antwoord op uw vragen over bandenmaten.

Autobanden: verkrijgbaar in verschillende maten

Bij aankoop van nieuwe autobanden, bijvoorbeeld winterbanden, is het van belang dat u de juiste bandenmaat koopt. Veel mensen kopen tegenwoordig online hun banden en nemen daarbij soms een andere velgmaat. Dit kan voor problemen zorgen bij het monteren van uw autobanden.

Verschillende bandenmaten

De maat van autobanden kan op veel punten verschillen. Onder andere de hoogte en breedte van de band en diameter van de velg hebben hun eigen maat. Het is belangrijk dat u bij het kopen van nieuwe banden dezelfde maat kiest als uw huidige banden. Hoe weet u welke maat uw autobanden hebben

Welke maat autobanden heb ik?

De maat van uw banden kunt u op uw autobanden zien. Hier is een code op te vinden met een vaste opbouw. Aan hand van het volgende voorbeeld leggen we uit hoe u deze code moet lezen:

  • 205/55R16 91V
  • 205: de breedte van uw band in millimeters
  • 55: de hoogte van uw band uitgedrukt in een percentage van de breedte. In dit voorbeeld is de hoogte van de band 205 x 55% = 112,75 mm
  • R: dit is het type band. De R in dit voorbeeld staat voor Radiaal. Andere mogelijkheden zijn. een gordelband (B) of diagonaalband (D)
  • 16: de diameter van uw velg in inches

Deze delen van de code staan niet altijd vermeld op uw band:

  • 91: dit is een code voor het laadvermogen van uw band
  • V: dit is een code voor de maximum snelheid, die uw autoband aankan

Waarom moet ik altijd dezelfde bandenmaat kiezen?

Bij het kopen van nieuwe banden is het belangrijk dat de breedte en hoogte van uw banden gelijk blijven. Als u hiervan afwijkt, kan de rolomtrek van uw banden wijzigen. De rolomtrek is de afstand die uw auto aflegt wanneer uw wielen eenmaal ronddraaien. Het wijzigen van de rolomtrek kan uw snelheidsmeter, uw ABS-remsysteem en uw wegligging negatief beïnvloeden.

Door de goede banden te kiezen gaat u met een veilig gevoel de weg op. Ook een goede autoverzekering draagt hieraan bij. Uw auto verzekeren doet u in enkele overzichtelijke stappen bij Allsecur.