Tweedehands auto kopen

Bent u van plan om een tweedehands auto te kopen? Zorg dat u goed voorbereid bent. Allsecur vertelt u waar u op moet letten.

Een tweedehands auto kopen: waar moet u op letten?

Altijd leuk, een nieuwe auto kopen. Of dit nu een nieuwe auto is, of een tweedehandsauto: de zoektocht kan beginnen! Heeft u een tweedehands auto gezien maar komt deze niet rechtstreeks van de dealer af? Dan zijn er een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden. Hoe vindt u een goede tweedehands auto en waar moet u op letten? Allsecur vertelt het u graag.

De zoektocht naar een tweedehands auto

U kunt op verschillende manieren op zoek gaan. Dit kan via plaatselijke dealers, aanbieders in de krant of in een autotijdschrift, maar ook via internet. Het is verstandig goed te letten op de volgende punten in de advertentie:

  • Het merk, model en de carrosserie kunnen een invloed hebben op de hoeveelheid reserveonderdelen die er in omloop van zijn. Van de meer exotische merken is het vaak moeilijk reserveonderdelen te vinden. Dit maakt de auto moeilijker te repareren.
  • Kilometerstand en bouwjaar kunnen invloed hebben op de houdbaarheid en staat van een auto. Meestal geldt de regel: hoe minder kilometers, hoe beter de staat van de auto. Te weinig kilometers is ook niet goed, omdat dit kan wijzen op langdurige stilstand.
  • Welk soort brandstof er in de tweedehands auto moet, is ook van belang. Diesel is bijvoorbeeld voordeliger als u per jaar veel kilometers maakt (het omslagpunt hiervan ligt rond de 15.000 kilometer). Maakt u minder kilometers dan is het voordeliger om een benzine-auto te rijden.
  • Wilt u een automaat rijden of liever een handgeschakelde auto? Hier zitten prijsverschillen in. Een automaat is vaak duurder.
  • Het gewicht van de auto is ook belangrijk. Een lichtere auto betekent vaak minder wegenbelasting en een lagere premie voor uw autoverzekering.

Als u meerdere auto’s wilt vergelijken is het goed de maandelijkse kosten naast elkaar te leggen en te kijken welke auto de beste prijs- en kwaliteitsverhoudingen heeft.

Aandachtspunten tijdens de autocheck

Helaas zitten er onder de particuliere verkopers van tweedehands auto’s wel eens mensen die niet altijd het beste met u voorhebben. Ze zijn niet altijd even eerlijk over hun auto. Probeer daarom, indien het mogelijk is, altijd bij gecertificeerde tweedehands dealers uw auto te kopen. Mocht uw droomauto toch bij iemand anders te koop staan, ga dan altijd met twee personen kijken en let op de volgende punten:

  • Auto starten: controleer hierbij of de motor al warm is. Soms wil de verkoper slecht startende auto’s van te voren even starten zodat het lijkt dat starten geen enkel probleem is.
  • Controleer visueel de volgende punten met de verkoper: krassen en deuken in het plaatwerk, werking van alle verlichting, profiel van de banden, onder de motorkap, binnenkant van de auto.
  • Vraag of u een proefrit mag maken. Probeer hierbij de auto te testen door snel te accelereren en eens stevig te remmen. Zo kunt u controleren of dit nog allemaal in orde is.
  • Controleer of alle extra’s zoals een reserveband, de onderhoudsboekjes en de APK aanwezig zijn.
  • Vraag na wanneer de distributieriem voor het laatst vervangen is.

Gaat u een tweedehands auto kopen? Zorg dan dat deze punten helder zijn. Zo weet u zeker dat u niet teveel betaalt. Als u een nieuwe of tweedehands auto koopt, moet u deze verzekeren. Uw autoverzekering afsluiten is gemakkelijk en snel geregeld bij Allsecur.