Autorijden na keizersnede

Wanneer is het weer verantwoord om na een keizersnede auto te rijden? En hoe zit het met uw autoverzekering als u een ongeluk veroorzaakt?

Autorijden na een keizersnede en de gevolgen voor uw autoverzekering

Als u een keizersnede heeft gehad kunt u daar nog een geruime tijd last van hebben. U moet er de eerste tijd misschien niet eens aan denken om achter het stuur te kruipen. Maar hoe zit het eigenlijk? Mag u autorijden na een keizersnede? Heeft het gevolgen voor uw autoverzekering? En wanneer is het weer verantwoord om in de auto te stappen na een keizersnede? Allsecur vertelt het u graag.

Klachten en medicijnen na een keizersnede

De klachten na een keizersnede verschillen uiteraard per persoon. Na een keizersnede kunt u vermoeid, verzwakt en minder alert zijn. Dit kan ten koste van uw rijvaardigheid gaan. Ook kunt u pijn hebben aan de snede zelf waardoor u minder makkelijk kunt bewegen. Deze wond geneest meestal binnen drie weken. Na een ruggenprik kunt ook last hebben van rugpijn en hoofdpijn.

De meeste artsen adviseren de eerste twee weken na een keizersnede niet zelf auto te rijden. En pas weer te gaan rijden als u geen pijn meer heeft en weer alert bent. Het is dus belangrijk om goed naar uw eigen lichaam te luisteren. Twijfelt u? Neem dan contact op met uw huisarts voor advies.

Soms moet u na een keizersnede medicijnen gebruiken. Medicijnen met een gele sticker op de verpakking beïnvloeden uw rijvaardigheid. Het is daarom verboden om auto te rijden als u zulke medicijnen gebruikt. In dat geval zal uw autoverzekeraar ook niet uitkeren bij schade.

Autorijden na een keizersnede: hoe zit het nu?

Er is in Nederland geen wetgeving als het gaat om autorijden na een narcose of operatie. Wel staat er in de wet dat u ‘geen gevaar op de weg mag veroorzaken’. Als u redelijkerwijs kon inschatten dat het niet veilig was om zelf te rijden kan dit uiteindelijk toch gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid na een ongeluk. Neem dus geen risico en laat u rijden als u twijfelt.

Bent u bevallen van uw eerste kindje? Het kan verstandig zijn om uw autoverzekering eens tegen het licht te houden. Met bijvoorbeeld een inzittendenverzekering zijn ook uw passagiers verzekerd bij letsel en schade. Een autoverzekering afsluiten doet u bij Allsecur in een paar eenvoudige stappen.