Autorijden en zwangerschap

Hoe verder in de zwangerschap, hoe lastiger autorijden wordt. Hoe maakt u uw autorit zo comfortabel en veilig mogelijk?

Een zwangerschap en een autorit: veiligheid voorop!

Hoe verder in de zwangerschap, hoe lastiger het autorijden wordt. Waar moet u op letten als u zwanger in de auto stapt? Hoe maakt u uw autorit zo veilig en comfortabel mogelijk? En tot hoe ver in uw zwangerschap is het nog verantwoord om auto te rijden? Allsecur vertelt u graag meer over autorijden tijdens de zwangerschap.

Wanneer is autorijden niet meer verantwoord?

Het advies luidt meestal: de laatste maand van de zwangerschap niet meer autorijden. Het belangrijkste is dat u goed naar uw lichaam luistert. Een zwangerschap kan uw concentratie verminderen. Laat bij twijfel een ander rijden. Volg ook altijd het advies van uw behandelend arts op. Onder deze omstandigheden kunt u beter niet meer autorijden:

  • Hoge bloeddruk of hypertensie
  • Risico op vroeggeboorte
  • Zwangerschapskwalen of zwangerschapsziektes
  • Zwangerschap met een hoog risico
  • Slecht gecontroleerde diabetes
  • Ernstige bloedarmoede

Veilig autorijden tijdens de zwangerschap

U kunt tijdens uw zwangerschap gewoon autorijden. De baby in uw buik wordt goed beschermd door het vruchtwater. Het vruchtwater vangt eventuele klappen op. Het dragen van een autogordel vormt geen gevaar voor uw baby. Doe het heupgedeelte wel zo laag mogelijk op uw buik en zorg dat er een ruimte van 25 centimeter is tussen uw lichaam en het stuur.

Comfortabel autorijden tijdens de zwangerschap

Stel uw stoel zo in dat u zo comfortabel mogelijk zit. Houd uw rug zo recht mogelijk. Maak bij langere ritten wat meer tussenstops. Zo houdt u uw bloedsomloop op gang en voorkomt u trombose. Ook kunt u van autorijden last van uw rug of bekken krijgen. Zit u als passagier in de auto, zet dan af en toe uw stoel in de ligstand om deze lichaamsdelen rust te geven.

Wanneer mag u weer autorijden na de bevalling?

Hoe snel kunt u weer autorijden na uw bevalling? Dit verschilt uiteraard per persoon. Sommige vrouwen hebben wat langer nodig om te herstellen van hun bevalling. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als uw kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor u weer kunt rijden.

Het starten van een gezin kan een goed moment zijn om uw autoverzekeringen opnieuw te bekijken. Neem bijvoorbeeld een inzittendenverzekering. Hiermee zijn ook uw passagiers verzekerd bij letsel en schade. Een nieuwe autoverzekering afsluiten is bij Allsecur in een paar eenvoudige stappen geregeld.