Autorijden met airco

Hoe werkt een airco en hoe gebruikt u deze verstandig? En laat u uw aircosysteem goed onderhouden? Allsecur vertelt u meer over het gebruik van een airco.

Comfortabel en koel autorijden met een airco

Airconditioning zorgt dat u ook bij hoge buitentemperaturen comfortabel en koel kunt autorijden. Hoe werkt een airco eigenlijk? En hoe zit het met het brandstofgebruik als u airco gebruikt? Allsecur vertelt u graag meer over het gebruik en onderhoud van uw airco.

Hoe werkt een airco?

Een airco werkt volgens het natuurkundige verschijnsel dat het verdampen van vloeistof warmte kost. Een airco gebruikt een koudemiddel (een gas) om dit te bereiken. Via onder andere een compressor en een condensor wordt het koudemiddel omgezet in een vloeistof. Daarna verdampt het koudemiddel weer waarbij het de omgevingswarmte van de auto gebruikt. Hierdoor wordt de lucht in de auto kouder en droger door het gebruik van een airco.

Het gebruik van de airco

Airco’s worden steeds energiezuiniger. Toch kost het u extra brandstof als u uw airco gebruikt. Door slim met uw airco om te gaan, beperkt u dit zoveel mogelijk en zorgt u dat uw airco goed blijft werken. Lees daarom deze tips:

  • Gebruik de airco alleen als het nodig is. Bij lagere snelheden is rijden met open ramen een prima alternatief.
  • Is uw auto opgewarmd in de zon? Laat de warme lucht dan eerst ontsnappen door de ramen open te doen. Op deze manier hoeft de airco minder hard te werken om de auto op een aangename temperatuur te krijgen.
  • Zet de airco een kwartier voor aankomst uit. U geeft de verdamper op die manier de gelegenheid om op te drogen. Zo voorkomt u schimmelvorming in de airco.
  • Zet uw airco ook in de winter af en toe aan. Zo blijft het systeem soepel werken.

Airco’s: jaarlijks onderhoud is verstandig

Een airco laten repareren is prijzig. Om dit voor te zijn is het verstandig om jaarlijks uw airco na te laten kijken. Het koudemiddel moet om het jaar worden aangevuld. Ook moeten regelmatig de interieur- en pollenfilters vervangen worden. U kunt kiezen voor een losse servicebeurt voor uw airco. Dit kost tussen de 80 en 100 euro. Het is ook mogelijk om uw airco tijdens de grote beurt te laten nakijken en onderhouden.

Door uw airco regelmatig te laten onderhouden voorkomt u vervelende verrassingen. Met een autoverzekering is het net zo. Bij Allsecur zit u goed voor autoverzekeringen met een uitstekende dekking tegen een scherpe prijs.