Distributieriem

Wat is een distributieriem precies en wat doet het? Waarom is het belangrijk om deze tijdig te vervangen?

Distributieriem: een cruciaal onderdeel van uw motor

Wat is een distributieriem precies en wat doet het? Waar in de motor bevindt zich de distributieriem? Welke soorten distributieriemen zijn er? Waarom is het belangrijk om deze tijdig te vervangen? En kunt u zelf uw distributieriem repareren of vervangen? Allsecur vertelt u graag meer.

Waar zit de distributieriem en wat doet het?

De distributieriem is tegen het motorblok aangebouwd. Deze riem met tanden vormt de schakel tussen de krukas en de nokkenas. De distributieriem is aan deze beide assen bevestigd met een tandwiel. De nokkenas opent en sluit de kleppen in de cilinders en regelt zo dat de zuigers op en neer gaan. Dit proces zorgt dat de auto in beweging komt.

Distributieriem vs distributieketting

Een normale distributieriem is gemaakt van kunststof dat versterkt is met glasvezel. Het is voorzien van een teflon coating. Steeds meer auto’s hebben een distributieketting in plaats van een riem. Vroeger maakte deze kettingen veel lawaai, tegenwoordig zijn ze veel stiller. Een voordeel van een ketting is dat deze bijna niet stuk kan gaan.

Onderhoud aan de distributieriem

Een distributieriem heeft geen onderhoud nodig. Wel moet deze na een aantal kilometers of jaren vervangen worden. Zo voorkomt u dat de distributieriem uiteindelijk breekt of doorslipt. Dit kan enorm veel schade aan de motor aanrichten. In het instructieboekje van uw auto staat wanneer uw distributieriem vervangen moet worden.

Zelf uw distributieriem vervangen?

Het vervangen van een distributieriem is echt vakwerk, u kunt het dus beter niet zelf doen. Het vervangen van de riem kost tussen de 300 en 1.000 euro. Als uw distributieriem breekt bent u meestal veel meer geld kwijt aan de reparatie. Er gaan dan vaak ook andere onderdelen stuk.

Met een goed onderhouden auto gaat u met een veiliger gevoel de weg op. Weten dat je goed verzekerd bent geeft ook een geruststellend gevoel. Bij Allsecur zit u goed voor uw autoverzekering met een prima dekking tegen een scherpe prijs.