De dynamo in uw auto

Een slechte dynamo kan leiden tot een lege batterij. Om dit te voorkomen is het cruciaal een dynamo tijdig te vervangen.

De belangrijke rol van de dynamo in uw auto

Een auto heeft niet alleen brandstof nodig om te werken. Er zijn ook onderdelen die elektriciteit nodig hebben, bijvoorbeeld ramen, verlichting of ruitenwissers. Bij het opwekken van elektriciteit speelt de dynamo een belangrijke rol. Hoe werkt een dynamo? En wanneer is deze aan vervanging toe? Allsecur vertelt u graag meer over de dynamo.

Hoe werkt een dynamo?

Tijdens het autorijden wekt de dynamo elektriciteit op en voorziet de elektrische onderdelen van stroom. Een andere belangrijke functie van de dynamo is dat deze de accu weer oplaadt. Zonder dynamo zou uw accu langzaam leeglopen.

De dynamo zit tegen de motor aangebouwd. De motor en accu zijn aan elkaar verbonden via een krukas. Wanneer de motor draait zorgt de krukas dat de dynamo ook gaat draaien. Door te draaien wekt de dynamo stroom op. Een autodynamo laadt dus op dezelfde manier op als een fietsdynamo. Een autodynamo is echter complexer en heeft meer bewegende interne onderdelen. Deze onderdelen slijten waardoor een dynamo uiteindelijk aan vervanging toe kan zijn.

De vervanging van uw dynamo

U hoeft geen onderhoud aan uw dynamo te verrichten. Ook het controleren van uw dynamo heeft geen zin, aan de buitenkant valt meestal niet te zien of er iets mis is. Het vervangen van uw dynamo kunt u het beste aan een vakman overlaten. Dit kost u meestal enkele honderden euro’s.

Geld uitgeven aan uw auto is helaas niet te vermijden. Wel kunt u besparen op bepaalde kosten, bijvoorbeeld met een voordelige autoverzekering. Bij Allsecur zit u goed voor een uitstekende dekking tegen een scherpe prijs. Uw autoverzekering afsluiten is bij Allsecur gemakkelijk en snel online geregeld.