Alles over de radiateur

Wat is een radiateur precies en wat komt er allemaal bij kijken? Allsecur vertelt u alle ins en outs over de radiateur in uw auto.

Alles over de radiateur

Een motor moet gekoeld worden om te functioneren. Dit gebeurt met het koelsysteem. Een belangrijk onderdeel van het koelsysteem is de radiateur. Wat doet een radiateur precies? En hoe kan een radiateur kapot gaan? Wat kost het om uw radiateur te repareren of te vervangen? En kunt u dit zelf doen? Op al deze vragen geeft Allsecur u graag antwoord!

Wat doet een radiateur precies?

Een draaiende motor genereert veel warmte. Het koelsysteem zorgt dat de motor niet oververhit raakt. Langs de cilinders loopt koelwater. Dit water wordt daar weer warm en komt met behulp van de waterpomp in de radiateur terecht. Deze bestaat uit kleine buisjes met daartussen lamellen. De rijwind zorgt dat het water in de radiateur weer afkoelt en opnieuw zijn werk kan doen in de motor.

Veel voorkomende mankementen

Het meest voorkomende mankement bij een radiateur is een lekkage. Vooral als een radiateur wat ouder en wat meer roestig is, kan dit gebeuren. Een veel voorkomende oorzaak is steenslag. Een radiateur kan ook dicht komen te zitten door insecten. Als er iets mis is met de radiateur dan zal uw auto doorgaans oververhit raken. Pak het meteen aan, anders kan uw motor veel meer schade oplopen.

Uw radiateur (laten) repareren en vervangen

U kunt een lekke radiateur repareren door het lek te dichten. Er zijn verschillende afdichtmiddelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld een vloeistof of een pil. Dit werkt echter maar tijdelijk en uiteindelijk zal uw radiateur vervangen moeten worden. Werkt uw radiateur niet goed omdat het vol insecten zit? U kunt deze dan voorzichtig verwijderen met een niet al te harde borstel. Als u te hardhandig te werk gaat dan loopt u kans een lek te veroorzaken.

Of u zelf uw radiateur kunt vervangen, is afhankelijk van de leeftijd van uw auto. Bij moderne auto’s is de radiateur meer ingebouwd in de motor. U kunt dit dan beter aan een vakman overlaten. Als u een oudere auto heeft en een beetje handig bent, dan kunt u hem ook zelf vervangen. Dit is een kwestie van enkele bouten losdraaien en slangen ontkoppelen.

Bijkomende kosten

Laat u het liever aan een professionele monteur over? Een nieuwe radiateur kost rond de €150,-. Aan arbeidskosten bent u tussen de €120,- en €150,- kwijt. Bij het vervangen van uw radiateur moet ook opnieuw koelvloeistof in uw motor worden gedaan. Dit kost ongeveer €60,-. De totale kosten bedragen dus ongeveer €350,-.

Gaat uw radiateur onderweg stuk? Dan is het prettig om goed verzekerd te zijn, bijvoorbeeld met een extra dekking voor pechhulp. Uw autoverzekering afsluiten kunt u bij Allsecur eenvoudig online regelen.