Alles over de startmotor

Wat doet een startmotor precies? Welke mankementen kan uw startmotor hebben? En wat kost een reparatie? Wij geven u graag antwoord op deze vragen.

Het begint allemaal bij de startmotor van uw auto

Elke autorit begint met het activeren van uw startmotor. Deze zorgt dat de motor gaat draaien. Wat is een startmotor en wat doet het precies? Welke mankementen kan een startmotor hebben? Hoe worden deze mankementen verholpen en wat kost dat? En wat kunt u zelf doen? Allsecur vertelt u graag meer over de startmotor.

Wat doet een startmotor precies?

De startmotor is een elektromotor die zorgt dat uw motor in werking treedt. Wanneer u uw contactsleutel omdraait ontvangt de startmotor stroom van uw accu en begint deze te draaien. De startmotor is door middel van een tandwiel (het rondsel) verbonden met de starterkrans in de motor. Vanuit hier gaat de krukas in de motor draaien totdat uw motor loopt.

Gebeurt er niets na het omdraaien van uw contactsleutel? Dan kan er iets mis zijn met uw accu. Doet de accu het wel en hoort u een harde klik bij het omdraaien van de sleutel? Dan zit waarschijnlijk het rondsel vast in de starterkrans. U kunt deze losmaken door uw auto in de hoogste versnelling te zetten en zacht heen en weer te duwen. Goede kans dat uw auto daarna start. Dit is wel een teken dat uw startmotor aan vervanging toe is.

Vervanging van uw startmotor

Als u handig bent en het juiste gereedschap heeft, dan kunt u zelf uw startmotor vervangen. Uitbesteden is wel zo makkelijk. Een nieuwe startmotor kost rond de 300 euro, voor een revisiemodel betaalt u gemiddeld 200 euro. Het vervangen van de startmotor kost een monteur ongeveer een uur. Reken daar nog eens 80 euro voor.

Is uw startmotor gerepareerd? Dan kunt u weer de weg op. Met een goede autoverzekering zit u net iets prettiger achter het stuur. Een autoverzekering is bij Allsecur gemakkelijk en snel online geregeld.