Stuurbekrachtiging van uw auto

Wat is stuurbekrachtiging? Welke soorten zijn er? Wat kan er stuk gaan en wat kost het om te repareren?

Stuurbekrachtiging: wel zo gemakkelijk!

Bijna elke auto heeft tegenwoordig stuurbekrachtiging. Dat maakt het besturen van een auto wel zo gemakkelijk. Wat is stuurbekrachtiging eigenlijk precies? Zijn er verschillende soorten stuurbekrachtiging? Wat zijn veel voorkomende mankementen aan stuurbekrachtiging? En wat kost het om uw stuurbekrachtiging te laten repareren? Allsecur vertelt u graag meer.

Wat is stuurbekrachtiging?

Vroeger kon sturen behoorlijk zwaar zijn. Gelukkig is er tegenwoordig stuurbekrachtiging of servo-stuur. Stuurbekrachtiging versterkt de bewegingen die u met uw stuur maakt. Hierdoor hoeft u met minder krachtsinspanning aan uw stuur te draaien. Vooral bij lagere snelheden maakt dit veel verschil, bijvoorbeeld bij het inparkeren.

Soorten stuurbekrachtiging

De oudste vorm van stuurbekrachtiging is hydraulisch. Met oliedruk worden uw bewegingen versterkt. Hydraulische stuurbekrachtiging werkt met een pomp die altijd draait. Dit kost brandstof. Ook is dit systeem zwaar en neemt het veel ruimte in. Nieuwere auto’s zijn uitgerust met elektrische stuurbekrachtiging. Dit werkt met een elektromotor die alleen in werking treedt bij het sturen en is dus zuiniger. Ook is elektrische stuurbekrachtiging veel lichter en neemt het minder ruimte in.

Mankementen en reparatie aan uw servostuur

U merkt het meteen als er iets mis is met uw stuurbekrachtiging. Uw auto stuurt veel zwaarder dan normaal. Bij hydraulische stuurbekrachtiging kunnen de pomp, de leidingen of de V-snaar defect zijn. Bij elektrische stuurbekrachtiging kunnen de microprocessor of de elektromotor kapot gaan.

De kosten om uw stuurbekrachtiging te repareren zijn afhankelijk van het soort stuurbekrachtiging en het mankement. Een nieuw stuurhuis kost gemiddeld 750 euro. Het vervangen ervan duurt ongeveer twee uur. Bij hydraulische stuurbekrachtiging kan het ook nodig zijn de pomp te vervangen. Een nieuwe pomp kost rond de 200 euro. In anderhalf uur is deze vervangen. Na de reparatie moet ook uw auto opnieuw uitgelijnd worden. Dit kost meestal 100 euro.

Is uw stuurbekrachtiging gerepareerd? Dan kunt u weer zorgeloos de weg op. Ook een goede autoverzekering draagt bij aan dat gevoel. Bij Allsecur vindt u autoverzekeringen met een prima dekking tegen een scherpe prijs.