Versnellingsbak van uw auto

Wat doet een versnellingsbak? Welke soorten zijn er? En welke mankementen kunnen zich voordoen? Wij vertellen u graag meer over de versnellingsbak.

Alles over de versnellingsbak van uw auto

Elke auto heeft een versnellingsbak. Wat is de functie van een versnellingsbak? En welke soorten zijn er? Als uw versnellingsbak gerepareerd of vervangen moet worden bent u veel geld kwijt. Met welke mankementen kunt u te maken krijgen? En wat kunt u zelf doen? Allsecur vertelt u graag meer over de versnellingsbak van uw auto.

De functie van een versnellingsbak

Een versnellingsbak brengt tandwielen van verschillende formaten samen. Eén tandwiel is via de ingaande as verbonden met de motor. Het andere tandwiel is via de uitgaande as verbonden met de wielen. De grootte en het aantal tanden van het tandwiel bepaalt hoeveel omwentelingen de uitgaande as maakt ten opzichte van de ingaande as. Het toerental van de motor leidt daardoor per versnelling tot een andere snelheid.

Verschillende soorten versnellingsbakken

Er zijn verschillende soorten versnellingsbakken. Dit zijn de meest voorkomende:

  • De handgeschakelde versnellingsbak. Dit is de meest voorkomende versnellingsbak. Hiermee bedient u zelf de koppeling en schakelt u ook zelf.
  • De automatische versnellingsbak. Deze versnellingsbak kiest zelf de versnelling. Er is geen koppelingspedaal aanwezig.
  • De halfautomatische versnellingsbak. Bij deze versnellingsbak schakelt u zelf, maar hoeft u geen koppeling te bedienen.
  • De dubbelekoppelingversnellingsbak. Dit is een halfautomatische versnellingsbak met twee koppelingen. Hierdoor is er geen onderbreking in de aandrijving.

Mankementen en reparatie aan uw versnellingsbak

Schakelt uw versnellingsbak niet soepel? Kraakt het bij het schakelen? Of schiet de versnelling los? Dan is er waarschijnlijk iets mis met uw versnellingsbak. Vaak zijn de Synchromeshringen versleten. Deze zorgen dat tandwielen vloeiend in elkaar grijpen.

Ook kunnen de lagers of tandwielen versleten zijn of de schakelvork gebroken zijn.

Een versnellingsbak is een complex auto-onderdeel. Reparatie kunt u daarom beter aan een expert overlaten. Om een versnellingsbak te repareren is meestal een revisie nodig. Dit kost rond de 2.500 euro. Als uw versnellingsbak heel erg versleten is, kan het nodig zijn om deze helemaal te vervangen. Dit kan met een nieuwe versnellingsbak of een tweedehands exemplaar dat gereviseerd is.

Het repareren van een versnellingsbak is prijzig en iets waar u meestal niet om heen kunt. Op zulke momenten is het prettig om op andere zaken te kunnen besparen. Bij Allsecur bent u aan het juiste adres voor autoverzekeringen met een uitstekende dekking tegen een scherpe prijs.