Autoband vervangen

Een lekke autoband is geen uitzondering. Daarom is het handig dat u deze zelf kunt vervangen. Volg de stappen van Allsecur en u bent weer ready to go!

Autoband vervangen: een handig stappenplan

Met enige regelmaat moet u uw autobanden vervangen. Daarom is het handig dat u deze zelf kunt vervangen. Volg het handige stappenplan hieronder en u bent weer klaar om de weg op te gaan!

Stap 1: Denk om uw veiligheid
Kies voor het vervangen van uw autoband een veilige plek waar weinig verkeer langsrijdt. Zet uw auto op de handrem als u denkt dat uw auto op de juiste positie staat.

Stap 2: Pak uw gereedschap
Het gereedschap dat u nodig heeft om uw autoband te vervangen ligt vaak al in uw auto. Denk hierbij aan:

  • Reserveband
  • Krik
  • Kruissleutel
  • Schroevendraaier
  • Wielmoeren

Stap 3: Verwijder uw wieldop
In de meeste gevallen zit er over de stalen velg van uw autoband een wieldop, ook wel sierdop genoemd. Haal de wieldop eraf door met een schroevendraaier de velg er langzaam af te wippen. Draai met de kruissleutel de wielmoeren ongeveer 1 slag los. Verwijder deze niet helemaal.

Stap 4: Krik uw auto omhoog
Plaats de krik recht onder de auto en volg de aanwijzingen op de krik. Gebruik hiervoor de verharde ondergrond van een plank of een tegel. Zo voorkomt u dat de krik verzakt. Draai aan de zwengel totdat de autoband de grond niet meer raakt. Draai de wielbouten geheel los en verwijder het wiel.

Stap 5: Plaats uw nieuwe autoband
Plaats het reservewiel terug en draai de moeren er weer op. Plaats eerst met de hand de moeren voordat u deze verder aandraait met de kruissleutel. Controleer of de autoband volledig aansluit op de achterkant en gebruik daarna de kruissleutel om de moeren vast aan te draaien. Draai deze nog niet volledig vast.

Stap 6: Verwijderen van krik
Laat de auto voorzichtig zakken totdat de band de grond raakt. Draai de wielmoeren stevig aan zodat het wiel niet mee kan draaien. Draai de wielmoeren kruislings goed aan en laat daarna de auto verder zakken. Verwijder de krik en plaats de sierdop terug op de stalen velg.

Let op: Heeft u uw autoband vervangen? Controleer dan na een half uur uw wiel nog eens.

Balanceer uw autobanden

Als u uw autoband vervangt, kan het zijn dat uw banden niet meer uitgebalanceerd zijn. Dit veroorzaakt trillingen die kunnen leiden tot vermoeidheid van de bestuurder. Ook slijten uw banden onregelmatig, extra snel en kan de wielophanging onnodige slijten. Laat daarom uw banden balanceren na het vervangen van uw autoband. Bij voorkeur alle vier wielen voor optimaal rijcomfort.

Uitlijnen van uw autoband

Laat uw wielen na het vervangen van uw autoband, ook uitlijnen. Niet goed uitgelijnde wielen kunnen ook uw banden onregelmatige afslijten of ervoor zorgen dat u steeds moet bijsturen.

Pechhulp van Allsecur

Wilt u naast uw autoverzekering ook hulp bij pech zoals een lekke band? Dan kan. Met de Allsecur Pechhulp bent u verzekerd van uitstekende hulp in binnen- en buitenland als u met problemen aan uw auto komt te staan.