Lekke band vervangen

Winter betekent vaak krabben en glijpartijen. Allsecur geeft enkele tips om deze winterperiode door te komen. Bijvoorbeeld voor het ontdooien van uw slot.

Oeps, lekke band! Wat nu?

Vaak op het meest ongunstige moment gebeurt het: een lekke band. Het is dan ook één van de grootste pech-oorzaken die er zijn. Er zijn verschillende manieren om weer de weg op te kunnen. U kunt ervoor kiezen om Pechhulp on Demand in te schakelen of de band zelf te repareren. Niet iedere auto heeft tegenwoordig nog een reservewiel. Hoe repareert u deze dan? We hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Autoband vervangen

Niet iedere auto heeft tegenwoordig een reservewiel tot zijn beschikking. Als u dat wel heeft, kunt u de lekke band op de ‘ouderwetse’ manier vervangen. Meestal is de reserveband een zogenaamd ‘thuiskomertje’. Deze band is niet geschikt voor snelheden boven de 80 km/h en is - zoals de naam al zegt - alleen geschikt om thuis te komen. Voor het wisselen van uw band heeft u de volgende dingen nodig:

  • Krik
  • Reservewiel
  • Kruissleutels
  • Schroevendraaier
  • Wielmoeren

Band ter plekke repareren

Vier op de tien auto’s hebben tegenwoordig geen reservewiel meer. Als u een auto zonder reservewiel heeft, heeft u zeer waarschijnlijk een reparatiekit of beschikt u over runflats.

In de reparatiekit bevindt zich een vloeistof, die u in het wiel kunt spuiten. Hierdoor wordt de band weer op spanning gebracht en wordt het kleine gat gedicht. Na deze reparatie moet u echter de band nog altijd laten vervangen.

Heeft u ‘runflat’ banden dan kunt u met uw lekke band toch met 80 km/h doorrijden, zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. Deze banden zijn namelijk dikker. U krijgt bij het lekrijden een waarschuwing in de display van uw auto te zien. Zo weet u dat u uw snelheid moet aanpassen en uw band moet laten repareren.

Wordt schade door een lekke band vergoed?

Schade door eigen gebrek wordt niet altijd vergoed door Allsecur. Dit is schade, die veroorzaakt is door ouderdom of slijtage. Een lekke band valt hier ook onder. Bent u Volledig Casco verzekerd, dan heeft u wél recht op vergoeding bij schade door eigen gebrek. Ook als u bijvoorbeeld tegen een paaltje rijdt, omdat u zojuist een lekke band heeft gekregen.