Olie van uw auto bijvullen

Geregeld uw olie peilen en bijvullen is van groot belang. Met te weinig olie rijden is funest voor de motor. Wij zetten wat aandachtspunten op een rij.

Olie bijvullen: voorkom motorschade!

Geregeld olie peilen en bijvullen is van groot belang. Met te weinig olie rijden is funest voor de motor. Waarom eigenlijk? En hoe kunt u het beste de olie bijvullen?

Waarom vullen we motorolie bij?

Een verkeerd motoroliepeil kan schade aan uw motor veroorzaken. Zowel teveel als te weinig olie is niet goed voor uw auto. Uw motor kan dan vastlopen, waardoor u plotseling een noodstop moet maken. Een nieuw motorblok is dan de enige oplossing. Controleer daarom een keer per maand het oliepeil van uw auto.

Welke olie heeft u nodig?

Olie is er in verschillende soorten en merken. In de handleiding van uw auto leest u welke geschikt is voor uw auto. Op een fles motorolie staan 2 getallen gescheiden door een W. Bijvoorbeeld 10W-40. Deze getallen staan voor de ‘viscositeit’; hoe vloeibaar de olie is. De W staat voor Winter. Het eerste getal is hoe vloeibaar de olie is als het koud is (in de winter). Het tweede getal hoe vloeibaar de olie bij een warme motor. Hoe kleiner dat getal achter de W, hoe dunner de olie is bij kou en hoe gemakkelijker de auto start. Deze getallen hebben niks te maken met de kwaliteit van de olie.

Oliepeil controleren

Volg onderstaande stappen om uw oliepeil te controleren:

  • Zet je auto op een vlakke ondergrond.
  • Haal de peilstok eruit en maak hem schoon met een niet pluizende doek.
  • Doe de peilstok opnieuw in de tank en haal hem er in 1x weer uit.
  • Lees het oliepeil af. Deze moet tussen het minimum en maximum teken staan.
  • Stop de peilstok terug.

Als de motor nog warm is, wacht dan 15 minuten. De olie wordt tijdens het rijden omhoog de motor in gepompt en moet eerst naar beneden zakken.

Olie bijvullen

Het meest ideale is als het oliepeil tussen het minimum en maximum niveau is. Is uw oliepeil te laag? Volg deze stappen om uw olie bij te vullen:

  • Draai de vuldop van olietank los. Deze is te herkennen aan het oliekannetje waar druppels uit vallen.
  • Vul de olie met een trechter bij.
  • Draai de dop na het bijvullen weer goed vast.
  • Olie bijvullen? Gebruik een kartonnen trechter. Deze zijn gratis te verkrijgen bij ieder pompstation.

Het verschil tussen deze niveaus is vaak een liter olie. Wanneer het oliepeil dus op de min staat, kunt u er een halve liter bij gooien. Neem altijd een liter reserve-olie mee in de auto.