Motorolie verversen

Motorolie moet regelmatig ververst worden, omdat er roet en slijtagedelen van de motor in worden meegenomen. Lees meer over het nut en verversen van olie.

Ververs motorolie regelmatig, dat loopt gesmeerd!

Motorolie moet regelmatig aangevuld en ververst worden. Deze olie vervuilt in de loop van de tijd, omdat er roet en slijtagedelen van de motor in worden meegenomen. Moet u bij het verversen ook de oliefilters vervangen? En, hoe doet u dat? Vragen om serieus bij stil te staan.

Het nut van olie voor uw motor

Olie heeft een belangrijke functie. Het smeert, het koelt, het reinigt en het beschermt. Het zorgt bovendien dat alles soepel draait. Het vermindert wrijving tussen de verschillende auto onderdelen en gaat slijtage tegen. Een motor kan dan ook niet zonder olie. Vervuilde of te weinig motorolie zorgen ervoor dat de prestaties achteruit gaan. Er kan zelfs schade ontstaan aan uw motor.

Motorolie verversen: waarom eigenlijk?

U moet niet alleen uw olie bijvullen, maar het moet ook iedere 5000 km ververst worden. De kwaliteit van olie wordt minder, als deze lange tijd in de motor zit. Het is dan vaak verdund met water en brandstof. Bovendien worden er roet en slijtagedelen van de motor in meegenomen. Olie heeft een reinigende functie.

Zelf uw motorolie verversen: een handig stappenplan

Het verversen van de olie kunt u zelf doen of u kunt het uw garage laten doen. Ververst u zelf de olie? Let er dan op dat u olie koopt die geschikt is voor uw automerk en type. In de handleiding van de auto staat welke motorolie dit is. Vervang ook gelijk het oliefilter.
Stap 1: Draai de olie aftapmoer onder de auto los met een moersleutel. Vang de olie op in een emmer.
Stap 2: Draai de aftapmoer weer goed vast zodat er geen olie meer lekt.
Stap 3: Draai het oliefilter eraf. Dit kan een dicht of een open filter zijn. Vet de ring aan de onderkant van het nieuwe oliefilter in met een beetje olie. Draai deze erop.
Stap 4: Schenk de nieuwe olie bij aan de bovenkant van de motor in het oliereservoir tot onder het streepje ‘Max.’ op het oliemeetstaafje.
Stap 5: Draai de oliedop goed dicht

Neem de volgende voorzorgsmaatregelen bij het verversen van de olie:

  • Zorg voor een (oude) emmer om de olie op te vangen.
  • Houd een oude doek bij de hand tegen het morsen.
  • Zorg dat de motor is afgekoeld.
  • Pas met het olie verversen op met het oude oliefilter. Deze zit nog vol oude olie.

De minimum en maximum aanduiding op de peilstok, geven een verschil aan van 1 liter. Voeg de olie met kleine hoeveelheden toe, om te voorkomen dat het oliepeil te hoog staat en leeggehaald moet worden.

Hulp bij olie aanvullen

Ziet u tijdens het rijden een (olie)lampje branden en weet u niet of u verder kunt rijden? Bij Allsecur geldt: standaard geen eigen risico en krijgt u altijd snelle hulp bij schade!