Meldingen op je dashboard

U rijdt in uw auto en er gaat een onderhoudsmelding branden op uw dashboard. Hoe serieus moet u deze waarschuwing nemen?

Onderhoudsmelding op uw dashboard, wat nu?

U heeft het vast wel eens meegemaakt. U rijdt in uw auto en er gaat een onderhoudsmelding branden op uw dashboard. Hoe serieus moet u deze waarschuwing nemen? Moet u direct stoppen of kunt u nog doorrijden? En wat betekenen die waarschuwingslampjes eigenlijk? Allsecur vertelt u graag meer over onderhoudsmeldingen en hoe te handelen.

Rood lampje? Zo snel mogelijk stoppen!

Auto’s worden steeds intelligenter. Dankzij slimmere boordcomputers worden er meer storingen geconstateerd. Het gevolg is dat er ook steeds meer waarschuwingslampjes zijn. Dit maakt het soms lastiger om de ernst van de storing in te schatten. De vuistregel is dat u bij een rood lampje zo snel mogelijk stopt. Bij een oranje lampje kunt u nog doorrijden naar de garage om het mankement te laten verhelpen.

De belangrijkste onderhoudsmeldingen

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste onderhoudsmeldingen. Welk symbool er wordt gebruikt verschilt per auto. In het instructieboekje van uw auto staat een overzicht van al uw waarschuwingslampjes.

Zo snel mogelijk stoppen bij waarschuwing voor:

  • Motor: er is iets mis met de motor of de elektronica voor brandstofinspuiting en ontsteking
  • Remmen: kan duiden op te weinig remvloeistof
  • Banden: Uw bandenspanning is te laag of u heeft een lekke band.
  • Koelvloeistof: er is een probleem met het koelsysteem of u heeft te weinig koelvloeistof. Oververhitting is zeer schadelijk voor uw motor.
  • Olie: de oliedruk is te laag of de olie is te warm. Ook dit is schadelijk voor uw motor.

Doorrijden naar een garage bij een waarschuwing voor:

  • Besturing: uw stuurbekrachtiging heeft kuren. U kunt nog wel sturen, maar dit gaat wel veel zwaarder.
  • Airbag: er is iets mis met uw airbags of gordelspanner. U bent minder goed beschermd bij een aanrijding.
  • Roetfilter: uw roetfilter werkt niet goed of is verstopt. Dit kan schadelijk zijn voor uw motor of het filter zelf. Bovendien voldoet uw auto niet aan de milieueisen.
  • Accu: er is een probleem met uw accu, dynamo, aandrijfsnaar of stroomkabels.

Een onderhoudslampje negeren is nooit een goed idee. U brengt uzelf onnodig in gevaar en kunt met pech langs de weg komen te staan. Toch kan het altijd een keer mis gaan. Dan is het prettig om goed verzekerd te zijn. Bij Allsecur zit u goed voor autoverzekeringen met een uitstekende dekking tegen een scherpe prijs. Een autoverzekering afsluiten doet u bij Allsecur eenvoudig online in een paar overzichtelijke stappen.