Remvloeistof vervangen

Een belangrijk onderdeel van het remsysteem is de remvloeistof. Hoe controleert u of uw remvloeistof nog op peil is en wanneer moet deze vervangen worden?

Remvloeistof: essentieel voor uw remsysteem

Goed werkende remmen zijn onmisbaar om veilig auto te kunnen rijden. Een essentieel onderdeel van het remsysteem is de remvloeistof. Wat doet deze vloeistof en hoe controleert u of het nog op peil is? Wanneer moet uw remvloeistof vervangen worden en kunt u dit zelf doen? Allsecur vertelt u graag meer.

Hoe werkt remvloeistof?

Een remsysteem werkt hydraulisch, dat wil zeggen op olie. Daarom wordt remvloeistof ook wel remolie genoemd. Als u remt verplaatst de remvloeistof zich, waardoor er uiteindelijk druk wordt uitgeoefend op de remschijven. Dit gaat gepaard met een enorme hitte. Remvloeistof mag niet gaan koken en heeft daarom een zeer hoog kookpunt.

Laat uw remvloeistof door een vakman vervangen

De meeste remvloeistoffen zijn hygroscopisch. Dit betekent dat ze water opnemen uit de buitenlucht. Hoe meer water uw remvloeistof heeft opgenomen, hoe slechter het werkt. Daarom moet uw remvloeistof elke twee jaar vervangen worden. Dit luistert nogal nauw. U kunt dit dus het beste aan een vakman overlaten. Het vernieuwen van de remvloeistof gebeurt meestal bij een onderhoudsbeurt.

Uw remvloeistof controleren

Wanneer u te weinig remvloeistof heeft zal het handremlampje op uw dashboard continu gaan branden. Los daarvan is het verstandig af en toe uw peil te controleren. U vindt het reservoir in de motorruimte van uw auto, meestal ten hoogte van het rempedaal. Als dit reservoir niet tot het maximale peil gevuld is, dan heeft uw auto meer remvloeistof nodig.

Uw remvloeistof bijvullen

U kunt de remvloeistof zelf tijdelijk bijvullen, maar het is wel zeer aan te raden om daarna een garage te bezoeken. Een verlaagd peil kan namelijk betekenen dat er een lekkage is in uw remsysteem. Let ook goed op dat u niet verschillende soorten remvloeistof (DOT3, DOT4 of DOT5) door elkaar gebruikt. Schakel bij twijfel direct een garage in.

Zorg dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zorg dat uw remvloeistof op peil is en laat elke twee jaar uw remvloeistof vervangen. Ook met een goede autoverzekering voorkomt u onaangename verrassingen.