Verlichting vervangen

Doet één van uw autolampen het niet? Direct vervangen! Zo voorkomt u gevaarlijke verkeerssituaties én boetes. Zelf lampje vervangen?

Autolamp kapot? Direct vervangen!

U rijdt na een lange werkdag naar huis en krijgt diverse keren een lichtsignaal van andere automobilisten. Eenmaal thuis aangekomen begrijpt u waarom: de rechter koplamp van uw auto heeft het begeven. Het is verstandig om deze direct te vervangen. Een goedwerkende autoverlichting is niet alleen belangrijk voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van uw medeweggebruikers. Bovendien kunt u een boete krijgen als u met defecte verlichting rijdt. In veel gevallen kunt u eenvoudig zelf het autolampje verwisselen. Allsecur vertelt u hoe!

Neem altijd reservelampjes mee

Zorg dat u altijd een setje met reservelampjes in uw auto heeft liggen. Deze zijn verkrijgbaar bij uw autodealer, een pompstation of een autospeciaalzaak. Koplampen hebben standaard maten zoals H7, H4 en H1. In uw instructieboekje staat welk type autolamp u nodig heeft. Vervang een reservelampje als u deze in gebruik neemt, dan zit u nooit zonder.

Wanneer autolampen niet zelf vervangen?

Soms is het beter om direct naar de garage te gaan. Hebt u xenonverlichting? Xenonlampen werken onder hoogspanning en zijn daarom levensgevaarlijk om zelf te vervangen. En in moderne auto’s zijn de lampen soms zo goed weggewerkt dat u er niet goed bij kunt. Sinds 2009 is het verplicht een auto zo te ontwerpen dat u zelf eenvoudig een lamp kunt vervangen. Bij de allernieuwste auto’s zal u dit probleem daardoor niet hebben.

Tips voor het vervangen van kapotte autoverlichting

Zelf uw autolamp vervangen? Dan komen deze tips goed van pas:

  • Schakel voor u begint de verlichting van uw auto uit. Zo voorkomt u kortsluiting.
  • Autolampen worden heet als ze branden. Laat ze daarom eerst afkoelen.
  • In uw instructieboekje staat waar het autolampje precies zit en welke stappen u moet doorlopen om deze te vervangen.
  • U kunt ook het kapotte lampje checken. Hierop staat het voltage en aantal watts. Raak halogeenlampen alleen bij de fitting aan. Vet van uw vingers is niet goed voor het glas en de lamp.
  • Moet u het glas toch aanraken? Gebruik dan een doekje.

Doet uw autolamp het na vervanging nog niet? Schakel dan uw auto uit en doe de deuren op slot en weer open. Werkt dit niet? Dan moet u misschien een zekering vervangen. In uw instructieboekje staat hoe dit moet.

Met goed werkende verlichting gaat u met een veilig gevoel de weg op. Weten dat je goed verzekerd bent geeft ook rust. Uw autoverzekering afsluiten doet u bij Allsecur eenvoudig online in een paar simpele stappen.