Rijden in de herfst

De herfst is een wisselvallig seizoen waar veel verkeersdeelnemers aan moeten wennen. Wij geven u tips om zo veilig mogelijk te rijden in de herfst.

Rijden in de herfst: extra goed voorbereid de weg op

De herfst is net als de lente een onstuimig seizoen, waarin fikse stormen, sneeuwbuien, maar ook warme dagen elkaar afwisselen. Dit heeft een groot effect op het verkeer. Door de onvoorspelbaarheid van het weer ontstaan er meer files. Ook is het in deze periode weer later licht en vroeger donker, iets waar verkeersdeelnemers maar moeizaam aan wennen. De herfst is een periode waar goed voorbereid de weg op gaan extra belangrijk is. Maar hoe bereidt u zich voor op rijden in de herfst?

Hoe bereidt u zich voor op de herfst?

Een goede voorbereiding is in dit geval echt het halve werk. Dit voorkomt ook ongevallen en schade aan uw auto. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Zorg dat de lampen van uw auto goed werken en dat ze goed schoon zijn.
  • Zet uw verlichting niet alleen aan als het donker is. Ook bij laagstaande zon of mist vergroot het uw zichtbaarheid.
  • Zorg ervoor dat u niet vermoeid in de auto zit en dit niet sterker maakt door de verwarming, of te veel eten. Oplettendheid verkleint de kans op ongevallen, zeker bij slecht weer. Belangrijk, omdat zeker 15% van de ongevallen hierdoor veroorzaakt wordt.
  • Controleer alle onderdelen van uw auto. Laten uw ruitenwissers bijvoorbeeld strepen na? Vervang ze dan.

Rijden in het donker

Het kan zijn dat u natuurlijk gewoon goed ziet, maar uit onderzoek is gebleken dat 42% van de Nederlanders moeite heeft met het kijken in het donker. Belangrijk dus om extra oplettend te zijn in het donker. Lees hieronder de beste tips voor rijden in het donker:

  • Let goed op de auto voor u, dit is een goed referentiepunt om het verloop van de weg te volgen.
  • Focus u op uw eigen weghelft.
  • Gebruik de referentiepunten op en naast de weg, zoals; markeringen, reflectoren en verkeersborden.
  • Rem af en rijdt rustig door als u niet goed kan zien hoe de bocht of afrit loopt.
  • Laat uw verlichting op tijd controleren bij de garage.

Hopelijk kunnen deze tips u helpen om ongelukken te voorkomen. Mocht u toch een ongeval krijgen, probeer dan altijd juist de schuldvraag vast te stellen. Is dit niet uw fout, claim dit dan bij de autoverzekering van de betrokken partij.