Fietsendrager op de auto

Gaat u een weekend weg met de fietsendrager op de auto? Dan is het verstandig om u goed voor te bereiden. Allsecur legt u uit wat wel en niet mag.

Fietsendragers: wat mag wel en wat mag niet?

U wilt er lekker eventjes tussenuit en u wilt de fiets meenemen. Of het nu een autovakantie naar het buitenland is, of een dagje uit in eigen land: als u een fietsendrager op uw auto zet, is het belangrijk te weten wat wel en niet mag. Per land zijn er verschillende regels voor het vervoeren van uw fiets met de auto. Ook zijn er verschillende soorten fietsendragers. Om boetes en schade te voorkomen is het belangrijk dat u de regels goed kent.

Verschillende soorten fietsendragers

Als u besluit op pad te gaan met de fiets en u een fietsendrager nodig heeft, is het belangrijk vooraf te checken welk type drager u precies voor uw fiets nodig heeft. Het type fietsendrager wordt afgestemd op het soort fiets en de hoeveelheid fietsen die u wilt gaan vervoeren. Niet alleen de fiets, maar ook het type auto speelt een rol in de keuze voor de juiste fietsendrager. Heeft u bijvoorbeeld een hybride auto of een auto met een reservewiel achterop? Dan zijn daar speciale systemen voor. Ook voor auto’s zonder trekhaak zijn er oplossingen: u kunt de fietsen op het dak vervoeren.

Let op: voor mountainbikes en elektrische fietsen heeft u speciale fietsendragers nodig. Voor een elektrische fiets is het namelijk erg belangrijk dat de drager wat zwaarder is, omdat deze fiets ook zwaarder is. Kijk dus altijd goed welke fietsendrager voor u de beste oplossing is.

Regels in Nederland

In Nederland zijn er een aantal wettelijke eisen waar u zich aan moet houden wanneer u een fietsendrager of zware lading op uw auto heeft. Let op de volgende regels als u met een fietsendrager op pad gaat

  • De fietsen mogen aan beide kanten van de auto niet meer dan 20 centimeter uitsteken.
  • Er mogen geen scherpe delen uitsteken.
  • Lees voor uw vertrek wat de maximale kogeldruk is van uw auto. Het gewicht van uw fietsen mag niet hoger zijn dan de maximale kogeldruk.
  • Op de verlichtingsbalk van de fietsendrager moet een witte nummerplaat met het kenteken van de auto zitten.
  • Deze verlichtingsbalk is verplicht als de fietsendrager of de fietsen de achterlichten van de auto geheel of gedeeltelijk bedekt.

De meeste regels voor het gebruik van fietsendragers zijn in de hele EU hetzelfde. Er zitten soms alleen kleine verschillen in. Zo mag de auto in Duitsland inclusief fietsendrager niet breder zijn dan 2,55m. In Italië mogen fietsen niet aan de zijkanten uitsteken en moet de drager voorzien zijn van een rood-wit reflecterend bord. In Portugal is het zelfs helemaal verboden om een fietsendrager op de auto te hebben.

Handige tips voor het gebruik van de fietsendrager

Het is natuurlijk erg belangrijk dat u de fietsendrager op de juiste manier monteert. Onthoud daarom voordat u op reis gaat altijd de volgende tips:

  • Lees voor het monteren de handleiding van de fietsendrager goed door.
  • Stel de fietsendrager in op het type fiets dat u gaat vervoeren.
  • Gebruik een slot voor uw fietsendrager, zo kan deze niet gestolen worden.
  • Gebruik de fietsendrager alleen om fietsen te vervoeren en niet voor iets anders.
  • Haal eventuele dunne en lichte losse onderdelen van uw fiets af: deze kunt u verliezen of kunnen kapot gaan tijdens de reis.

Zorg ervoor dat u altijd goed voorbereid op reis gaat met uw fietsen. Met een goede autoverzekering gaat u zelfverzekerd de weg op! Bereken uw premie snel en eenvoudig online.